La crisi de les farmàcies rurals arriba a Albons, que es queda sense servei

La manca de relleu després de la jubilació de la farmacèutica obliga els veïns a desplaçar-se a municipis com l’Escala per adquirir medicaments

La façana exterior de la farmàcia d’Albons, actualment tancada.

La façana exterior de la farmàcia d’Albons, actualment tancada. / Ajuntament d'Albons

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Una cinquena part de les farmàcies que hi ha a Espanya són rurals i des de fa anys la Societat Espanyola de Farmàcia Rural (Sefar) alerta que la xifra està baixant per la despoblació i la constant baixada de preus dels fàrmacs.

Fins fa pocs mesos, en el cas de Catalunya les zones amb més risc eren Tarragona i Lleida, ja que és on hi ha més despoblament. Malgrat tot, aquesta crisi comença a arribar a Girona, on hi ha alguns negocis que estan en perill de tancar i d’altres que ja ho han fet.

Un ja ho va fer a finals de l’any passat, es tracta de la farmàcia de Castellfollit de la Roca, municipi especialment vulnerable tenint en compte que el 30% de la població està formada per gent gran. Com a conseqüència, i a l’espera que es trobi alguna altra solució, els veïns s’han de desplaçar a altres municipis, ja que encara no disposen del servei de farmaciola ambulant que periòdicament distribueixi els medicaments necessaris, tal com s’havia plantejat.

Per altra banda, s’ha repetit la mateixa situació a Albons (816 habitants) on des de finals de gener s’han quedat sense l’única farmàcia que hi havia. L’alcalde del municipi, Josep Ramon Llavero, explica a aquest diari que el motiu de tancament és la jubilació de la farmacèutica i la manca de relleu. «Des de l’Ajuntament ja estem donant veus per tal de trobar algun farmacèutic que estigui interessat a agafar el negoci, però és complicat perquè Albons és un municipi amb pocs habitants i, tot i que a l’estiu augmenta la població, entenc que la viabilitat del negoci és complicada». 

Els principals damnificats, però, són els habitants, sobretot persones grans, que tenen dificultat per desplaçar-se. «La principal solució és anar a l’Escala, que és el municipi més proper, però per als veïns d’edat avançada no és senzill i ja han mostrat queixes, inclús ens han demanat que l’Ajuntament es faci càrrec de local, és per això que davant d’aquest malestar hem de mirar com abordem aquesta problemàtica», explica. 

Llavero afegeix que encara tenen uns mesos de marge, segons han sol·licitat al Col·legi de Farmacèutics, per si hi ha algun interessat a adquirir el local abans que el tancament sigui definitiu. «També hi hauria la possibilitat de llogar l’habitatge a sobre del local, per si el professional es vol traslladar a Albons amb la seva família».

"La gent va marxant si no hi ha serveis"

Finalment, Llavero lamenta que la situació dels municipis petits és complicada i si es queden sense serveis la gent va marxant. Preveu que el tancament de farmàcies rurals s’anirà estenent, tal com passa amb els caixers. «En el nostre cas, tindrem el servei d’oficines bancàries mòbils i, de fet, aquesta opció es podria traslladar en el cas del servei de farmàcia, una possibilitat que també tractarem», matisa. 

La presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Rosa Núria Aleixandre, admet preocupació perquè s’han tancat dos negocis amb poc temps. «Aquesta situació feia temps que no la vivíem i amb tan poca diferència; calen mesures perquè el despoblament de les zones rurals posen en risc la viabilitat econòmica de les farmàcies», alerta.

De fet, Girona sempre ha destacat per tenir una «distribució equitativa» dels establiments però la crisi econòmica està tensant aquesta situació. Les farmàcies rurals asseguren l’accés al medicament i el desenvolupament de serveis sanitaris, inclosos els relacionats amb la promoció de la salut pública, fet que aporta un «gran valor social» per als col·lectius vulnerables.

Subscriu-te per seguir llegint