Opinió

La falta de medicaments

De forma recurrent apareixen en els mitjans de comunicació notícies sobre la falta d’algun tipus de medicament a les farmàcies. La situació no és alarmant, perquè en la majoria de casos es pot trobar un altre medicament amb el mateix principi actiu. Però ens hauria de fer reflexionar que mitja Europa tingués durant uns mesos problemes de desproveïment d’amoxicilina -un dels antibiòtics més utilitzats, i en particular per la amoxicilina per a ús pediàtric.

Més que un problema sanitari, que també, estem davant d’un problema econòmic. No tranquil·litza saber que la producció de principis actius farmacèutics està en molt poques mans, i que més del 80% de la producció prové de l’Índia i de la Xina. Una limitació de l’oferta que produeix mancances i que hauria de fer replantejar a Europa, com ja va passar durant la pandèmia- en la necessitat de tenir certa autosuficiència de recursos.

A l’hora de buscar responsabilitats també cal recordar que els medicaments tenen un preu regulat i que altres països paguen molt més pel mateix producte, motiu pel qual les grans farmacèutiques tenen clar quins mercats prioritzar.

El problema no té una solució fàcil, però s’hauria d’exigir una transparència màxima per detectar on es produeixen les distorsions i, a partir d’aquí, actuar en conseqüència.

Subscriu-te per seguir llegint