Foixà intenta evitar el centre d'acollida de menors a la casa de colònies suspenent les noves llicències d'activitat

El consistori ho fa per un any i tampoc permetrà la possibilitat de celebrar actes de lleure o culturals

La casa de colònies de Foixà que es vol habilitar per acollir menors

La casa de colònies de Foixà que es vol habilitar per acollir menors / Gerard Vilà

ACN

ACN

L'Ajuntament de Foixà (Baix Empordà) intenta evitar que la casa de colònies El Mercadal passi a ser un centre d'acollida de menors no acompanyats. Ho fa suspenent les noves llicències d'activitat d'aquest àmbit "a totes les edificacions". Així es reflecteix en una publicació que el consistori ha penjat a la web de l'Ajuntament, on s'especifica que la suspensió inclou qualsevol activitat que tingui a veure amb el lleure o l'àmbit cultural. Així doncs, a través d'aquesta decisió presa per l'Ajuntament de Foixà, no es podran fer noves activitats d'aquest tipus per un període d'un any. A l'habitatge, situat a la plaça de l'església, estava previst que en breu s'hi instal·lessin una vintena de menors no acompanyats sota la tutela de la DGAIA.

D'aquesta manera, si la casa de colònies disposa d'una llicència prèvia a la decisió de l'Ajuntament, podrà mantenir l'activitat, però si demana poder treballar com a centre de menors no acompanyat, el consistori ho pot denegar per la suspensió que ha aprovat. En cas que la casa no disposés de llicència per fer activitats com a casa de colònies, no ho podrà fer, ja que l'edicte impedeix donar aquest nou permís. 

La resolució assenyala que queda suspès “a l’empara de l’article 73.1 del text refós de la Llei d’Urbanisme, l’atorgament de llicències o comunicacions prèvies favorables relacionades amb els usos en edificacions del municipi relacionades amb l’allotjament, temporal o permanent, de grups d’infants i joves, ja sigui per a realitzar-hi activitats educatives en el temps lliure, culturals, de lleure, o com a centres d’acolliment de joves, així com d’altres autoritzacions municipals connexes establertes per la legislació sectorial, atès que actualment no es disposa de cap tipus de regulació ajustada a les necessitats actuals i requeriments sectorials vigents, per un termini d’un any, per a l’estudi i regulació a través de les normes de planejament urbanístic del municipi, en tot l’àmbit del terme municipal”.

Aquest dilluns, el consistori va celebrar un ple on hi van assistir un centenar de veïns dels tres nuclis habitats de Foixà i on va tirar endavant la proposta d’oposar-se que la casa de colònies esdevingués un centre de menors no acompanyats. Entre els arguments que esgrimia l’Ajuntament, amb el suport de la majoria de veïns, hi ha el fet que Foixà “no pot acollir amb garanties” aquests menors, en tant que es tracta d’un poble sense serveis, transport públic ni teixit comercial, ja que no hi ha ni un sol establiment.

A més, però, també es va fer referència al fet que, des d’un punt de vista urbanístic, la casa no compleix amb els requeriments necessaris per actuar com a centre de menors no acompanyats. Cal recordar que la casa és propietat del Bisbat, que va posar-la a disposició de la Generalitat.