Calonge i Sant Antoni comença a reparar els danys al litoral afectat pel temporal

L'Ajuntament ha iniciat els treballs a Es Monestir amb un cost de 120.000 euros i a finals de mes s'actuarà a Torre Valentina amb un pressupost de 270.000 euros que assumirà l'Estat

El temporal de mar s'empassa un tram de platja a Calonge i Sant Antoni

La reparació de les platges a Es Monestrí.

La reparació de les platges a Es Monestrí. / Ajuntament de Calonge

Redacció

Redacció

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha començat els treballs per restablir les platges que van resultar afectades pels temporals del passat mes de març. El consistori ha començat els treballs a Es Monestir i es farà càrrec del cost, 120.000 euros. L’Estat assumirà el finançament dels 270.000 euros per actuar a Torre Valentina. Aquí els treballs començaran el 27 de maig

Durant les tres setmanes vinents es reconstruirà l’estructura de la part del passeig descalçada pel temporal i es reinstauraran serveis i instal·lacions (passarel·les, accessos, infraestructures), a més d’aportar sorra a la platja

A finals de mes s’actuarà a Torre Valentina. La Direcció General de la Costa i el Mar assumirà el cost de refer l’espai tla com estava abans. 

Segons l’Ajuntament, s’ha de recuperar principalment les zones enjardinades a tocar del passeig i també la platja perduda, gràcies a moviments de sorra.

El temporal Nelson es va sumar a la forta garbinada de principis de març i es van desgastar els escocells amb palmeres de la part de Torre Valentina. Finalment, van ser cinc els arbres que van caure. El mar, a més, va empassar-se la platja pràcticament d’un extrem a l’altre de Sant Antoni.

El temporal de mar impacta amb força al litoral de Calonge i Sant Antoni

El temporal de mar va impactar amb força al litoral de Calonge i Sant Antoni / ACN

L’ajuntament recorda que la solució a l’efecte dels temporals està en el projecte de nous espigons, impulsat des de l’Etat i que té com a principal objectiu l’estabilització de les platges de Sant Antoni, Es Monestrí i Torre Valentina amb la construcció de dos nous dics perpendiculars a la platja que perllongaran els que ara hi ha a tocar de la riera Aubi i a Palamós.

El projecte d'espigons ha de permetre resoldre els problemes que causen els temporals a les platges de Sant Antoni i d'Es Monestrí, permetent que aquestes platges tinguin com a mínim una amplada de 50 metres durant tot l'any, amplada que fluctuarà, però que sempre garantirà aquests 50 metres necessaris per desgastar la força de les onades i evitar que l'embat dels temporals arribi al passeig.

Tasques a Es Monestrí.

Tasques a Es Monestrí. / Ajuntament de Calonge

Dos dics

El projecte assenyala la construcció de dos dics, que seran la prolongació dels que actualment ja existeixen. El primer d'ells serà un dic corb emergit de 150 metres de longitud, que perllongarà l'actual dic situat davant de la riera Aubi, que es va construir l'any 1987. Aquest dic corb tindrà un primer tram de 70 metres rectes i els 85 metres restants tindran forma corbada. Aquest dic compta amb un segon tram submergit mig metre, que parteix de l'inici del tram corb anterior, com a prolongació de l'espigó existent, i amb una longitud total de 130 metres.

D'altra banda, l'estabilització de la platja d'Es Monestrí requereix la construcció d'un segon espigó, també corbat i emergit de 215 metres de longitud. Els primers 100 metres coincidiran amb l'actual espigó de la platja de Palamós, construït l'any 1915 i els altres 115 són de nova planta. A més, aquest dic també continuarà amb 100 metres més d'espigó submergit a mig metre.