"Por putodefender España...": guerra de memes després de la manifestació antiamnistía a Ferraz

Un instant dels disturbis després de la manifestació a Ferraz

Un instant dels disturbis després de la manifestació a Ferraz / José Luis Roca

Álex Felices

La resposta de la dreta i la ultradreta contra les negociacions del PSOE amb Junts i ERC per a investir a Pedro Sánchez com a president del Govern estan disparant la tensió de carrer. En les últimes jornades, i després de diverses crides de líders del PP a la mobilització, s'han repetit concentracions davant la seu del PSOE al carrer de Ferraz, a Madrid, per a protestar contra un dels punts fonamentals del contingut dels acords d'investidura: l'amnistia de persones condemnades o processades per fets ocorreguts durant el 'procés' independentista.

L'última concentració, registrada aquest dilluns a la nit, va estar convocada per Vox i va ser la més tibant. La policia va acabar carregant contra els manifestants i va detenir almenys a tres persones.

Les imatges de les protestes van inundar el dilluns al vespre les xarxes socials i la resposta no va trigar a arribar. Desenes d'usuaris de la xarxa social X (abans Twitter) van replicar amb una allau de burles dels manifestants.

Un dels casos més comentats va ser el d'un jove manifestant que va acusar la policia de llançar-los gasos lacrimògens "por puto defender España".

El portaveu d'ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, no va trigar a respondre i va associar implícitament al manifestant amb els típics fatxendes madrilenys: "Cayetano Bosco-Jimeno Ortega-Beltrán de la Vega i Brianda. Ferraz. Madrid, 2023."

Les imatges dels manifestants, molts d'ells pintorescos, també van merèixer mofes:

També va ser comentada la 'incultura' de mobilitzacions de carrer. Un dels manifestants va ser objecte de burles per confondre el gas lacrimogen amb "gas pebre".

La pugna ideólogica es va traslladar a les xarxes socials. Dreta contra esquerra, esquerra contra dreta. Els crítics contra l'amnistia també es van fer notar, i van criticar amb duresa l'actuació policial.

La duresa de l'actuació dels agents va ser el més criticat, ja que les forces de l'ordre van arribar a carregar amb porres i gasos lacrimògens.

Aquest dimarts, fins i tot, personatges públics com Dani Esteve, de Desokupa, han anunciat la seva presència en la concentració.

Abanderar aquestes protestes s'ha convertit en una prioritat per a alguns partits d'espectre polític de la dreta, com a PP i Vox.