20 de febrer de 2020
20.02.2020

El bloqueig polític congela la renovació de 104 càrrecs d'organismes catalans

El síndic de greuges, el consell assessor de la Corporació de Mitjans i la Sindicatura de Comptes, entre d'altres, tenen el mandat caducat

20.02.2020 | 00:13
El mandat del síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat, ja ha caducat

La falta d'acord entre els grups polítics està provocant que el Parlament arrossegui des de fa anys una considerable borsa de càrrecs d'organismes catalans pendents de designar: són ja 104, la major part dels quals ocupats per persones amb el mandat caducat, alguns des del 2013.

Al març de 2019, el president de la cambra, Roger Torrent, va instar els partits a negociar per resoldre els 106 de nomenaments pendents, bloquejats en l'actual context de tensió política, que ha dificultat arribar a les majories qualificades necessàries per renovar bona part de les estructures directives dels ens públics. Malgrat la crida de Torrent, un any després són molt pocs els noms que s'han pactat i, en qualsevol cas, només han servit per compensar els mandats que han caducat durant aquest període. Segueixen quedant dos terços de càrrecs per adjudicar: actualment hi ha 104 places –d'un total de 154– pendents de designació, pertanyents a una trentena d'organismes vinculats al Parlament. A aquesta llista se sumaran abans de l'estiu set noms més, ja que expiren els mandats de membres de Consell de l'Audiovisual de Catalunya, de la Junta de Museus de Catalunya i de la Comissió de garantia del dret d'accés a la informació pública. Des de l'emplaçament de Torrent als grups, en l'últim any, només s'ha impulsat la renovació de quatre organismes, entre els quals figuren el plenari del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) i la junta de govern del Memorial Democràtic. En canvi, entre els càrrecs pendents de renovar destaca el cas del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, el mandat del qual va expirar fa un any. El defensor del poble català, en el càrrec des del 2004, s'ha situat en el centre de la polèmica per la seva presumpta relació amb un empresari vinculat al cas del 3% i perquè, segons Cs, PSC i PPC –que urgeixen a rellevar immediatament– els seus informes mostren un biaix en favor dels postulats independentistes.

A l'abril de 2019, la CUP va proposar sense èxit que l'advocada Gemma Calvet el substituís, i també els socialistes han posat diversos noms sobre la taula que no han prosperat en no reunir la majoria necessària de tres cinquenes parts de la cambra, 81 diputats.

Hi ha gairebé una desena d'organismes que tenen tots els seus membres caducats: la Sindicatura de Comptes, el consell assessor i el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, els consells socials de les vuit universitats públiques catalanes i el Consell Superior de la Cooperació són alguns d'ells. D'aquestes, l'estructura que acumula més anys amb la totalitat dels seus integrants pendents de renovar és el consell assessor de Ràdio Televisió Espanyola a Catalunya: els mandats dels seus dotze membres van expirar el 2013. Entre les persones que ostenten càrrecs amb el mandat caducat hi ha la regidora del PP a Madrid Andrea Levy, que encara consta com a participant de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook