Llarena dicta una ordre de detenció nacional contra Clara Ponsatí

El magistrat considera que la investigada "ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial"

L'eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí

L'eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí / ACN

ACN

El magistrat instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha dictat una ordre de detenció nacional contra l'eurodiputada i exconsellera d'Educació, Clara Ponsatí, després de la seva incompareixença a l'alt tribunal el 24 d'abril. En una interlocutòria feta pública aquest dimecres, Llarena sosté que la investigada "ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial". El magistrat instructor remarca que l'ordre de detenció nacional té com a finalitat prendre-li una declaració indagatòria, com a investigada per desobediència, i recorda que si Ponsatí compareix voluntàriament, l'ordre de detenció podria deixar-se sense efecte com va passar amb Meritxell Serret i Anna Gabriel.

Des de l'equip de Ponsatí per ara no aclareixen on està. Aquesta setmana no hi ha activitat parlamentària a Brussel·les.

Llarena rebutja que Ponsatí estigués impossibilitada per acudir a la citació del matí de dilluns 24 d'abril per la seva activitat com a eurodiputada. El magistrat remarca que l'activitat parlamentària adduïda per la seva defensa era a la tarda i la podia haver realitzat des de Madrid per videoconferència.

"La defensa va tenir un ampli marge per advertir a aquest instructor de les dificultats de la investigada per atendre les seves responsabilitats polítiques i sol·licitar el reajustament en la citació que considerés precís", diu Llarena, que remarca que "es va eludir aquesta previsió" amb un escrit presentat aquell mateix matí.

El magistrat apunta que la defensa de Ponsatí "va optar per presentar un escrit exculpatori que tampoc ha estat seguit de cap proposta d'atendre la crida judicial amb posterioritat al 24 d'abril". Segons Llarena, "les funcions parlamentàries no són sinó l'excusa davant d'una nova desatenció de les seves obligacions processals".

El magistrat fa esment de declaracions de Ponsatí als mitjans on "es vanta de no tenir cap intenció d'atendre la citació judicial" i recorda que "va abandonar el nostre país immediatament després de la seva possible intervenció en els fets" i es va "oposar personalment a què el Regne Unit l'entregués a les autoritats judicials espanyoles".

Rebutja suspendre el procediment

L'advocat de l'eurodiputada, Gonzalo Boye, reclamava en els escrits dirigits a Llarena suspendre el procediment esgrimint la seva immunitat parlamentària. El magistrat ho rebutja i sosté que la defensa ho argumenta basant-se en una sentència del TJUE que, per a Llarena, analitza un supòsit que és diferent del del cas de l'exconsellera.

Pronunciament de les parts

La decisió de Llarena de dictar una ordre de detenció va més enllà del que havien plantejat la fiscalia i l'advocacia de l'Estat. Tant el ministeri públic com l'advocacia de l'Estat van proposar tornar-la a citar un altre dia abans de dictar l'ordre de detenció. Tanmateix, totes dues parts rebutjaven suspendre el procediment.