La manca de pluges passa factura als bolets

De mitjana a la tardor es cullen uns 30 quilos per hectàrea però enguany la xifra se situa als dos quilos

La sequera duplica els preus dels bolets

Imatge d'arxiu d'un cistell ple de bolets.

Imatge d'arxiu d'un cistell ple de bolets. / Aniol Resclosa

ACN

La producció de bolets arreu de Catalunya està sota mínims i els experts creuen que aquesta serà una campanya "dolenta". Així ho ha explicat en declaracions a l'ACN l'expert en micologia del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, que diu que en aquests moments la producció se situa al voltant dels dos quilos per hectàrea, mentre que en aquesta època de l'any hauria d'estar als 30. L'investigador diu que al Pirineu i Prepirineu la campanya ja es pot donar gairebé per acabada i caldrà veure què passa al Prelitoral on, si plou i no fa vent, la situació encara pot remuntar. En aquestes cotes més baixes la campanya comença més tard i es pot allargar fins al desembre.

Un any dolent. Així és com Juan Martínez de Aragón, investigador del CTFC i expert en micologia, qualifica la temporada boletaire d'enguany. Martínez explica que, fins ara, "pràcticament no hi ha hagut producció de bolets als boscos catalans" a excepció d'algunes regions com el Ripollès o la Vall d'Aran on se n'han trobat algunes espècies. De fet, l'investigador diu que en un any "normal" la producció mitjana a l'octubre se situaria al voltant dels 30 quilos per hectàrea i, en canvi, ara mateix es troba als dos quilos. "Una producció baixíssima", lamenta.

De fet, l'expert diu que, si no canvia "radicalment" la meteorologia en les properes setmanes, aquet serà un any "dolent", tot i que tampoc "excepcional". De fet, Martínez comenta que des que van començar a fer inventaris de bolets, ara fa 25 anys, hi ha hagut diversos anys amb produccions molt dolentes com el 2002, el 2004, el 2007 i el 2017. "Són moments cíclics condicionats pel clima", comenta. Sí que en els darrers quatre anys les produccions se situaven al voltant de la mitjana, que està als 50 o 60 quilos per hectàrea.

Pel que fa la previsió de pluges pels propers dies, Martínez diu que a la zona del Pirineu ja no hi tindran influència perquè recorda que, un cop plou, hi ha un període d'uns 10 o 15 dies perquè els bolets més comuns com el rovelló o el cep fructifiquin. "Ja ens en anem a principis de novembre i al Pirineu en aquestes dates ja fa glaçades a les nits, de manera que pràcticament no hi haurà producció", exposa. També és difícil que la situació canviï a la Catalunya Central pels mateixos motius. En canvi, diu Martínez, sí que pot ser que fructifiquin més bolets a la zona del Prelitoral i Litoral, ja que allà les temperatures són més baixes i la temporada acostuma a allargar-se fins a mitjans de desembre.

Tot i això, l'expert recorda que els bolets necessiten pluges constants i no que "en un dia caiguin 100 litres i després no plogui més". "Cal una pluja constant, que no hagi repunts en la temperatura perquè si no hi ha molta evaporació de l'aigua i que no faci vent perquè resseca molt el sòl i els bolets deixen de sortir", explica.