Catalunya entra en el Nadal amb la covid i la grip en clar ascens

La interacció social d’aquests dies segurament farà augmentar les infeccions

Donen per fet que hi haurà una nova pandèmia de virus respiratoris d’"alta gravetat"

Beatriz Pérez

Catalunya entra en el Nadal amb les infeccions respiratòries agudes (IRA) en augment i sense encara haver arribat al pic epidèmic. El territori català ha mantingut durant la darrera setmana la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip i del virus respiratori sincitial (VRS). També augmenta la incidència de la covid i els ingressos relacionats, especialment entre la població més gran de 70 anys. Això sí, les bronquiolitis per VRS en nadons de sis mesos estan sota mínims gràcies a la campanya d’immunització d’aquest any. La interacció social d’aquests dies segurament farà augmentar les infeccions.

A més, es manté l’augment per sobre de l’esperable de les pneumònies diagnosticades en l’atenció primària, que afecten sobretot els menors de 14 anys, segons les dades del portal Sivic del Departament de Salut. Als epidemiòlegs els preocupa especialment la baixa taxa de vacunació de la covid-19. A Catalunya, està a nivells inferiors a l’any passat, en un 30% de mitjana (el 2022 era del 42%). Per grups d’edat, és del 58% per als més grans de 80 anys i un 44% entre els que tenen de 70 a 79 anys. Els metges consideren que és un percentatge baix. Per contra, la vacuna contra la grip arriba al 65% dels més grans de 80 anys vulnerables i el 53% en els més grans de 70 anys vulnerables.

Segons Sivic, el sistema de vigilància epidemiològica de la Conselleria de Salut, de l’11 al 17 de desembre la incidència del conjunt d’infeccions respiratòries agudes (IRA) mostra un clar ascens en relació amb la setmana anterior, amb el llarg pont de la Puríssima, que va provocar probablement una menor detecció de casos.

L’OMS ha expressat la seva preocupació per una nova subvariant, JN.1, una mena de néta de Pirola, que ha cridat l’atenció del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties dels EUA durant els mesos de novembre i desembre. La prevalença d’aquest patogen s’ha duplicat.