El Meteocat preveu un nou episodi de precipitacions i febles nevades entre dimecres i dijous a tota Catalunya

Els models feien preveure quantitats de precipitació més abundants, però no superaran els 50 litres per metre quadrat

Les pluges de la primera setmana de gener no han tingut repercussió en l'actual estat dels embassaments

La previsió de pluges es redueix respecte al previst

La previsió de pluges es redueix respecte al previst / Meteocat

ACN

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha informat de l'arribada d'una pertorbació que donarà lloc a precipitació extensa arreu del país. S'iniciarà dimecres de manera dispersa i a partir de dijous al migdia anirà desapareixent. Les pluges marxaran per la zona central del litoral i prelitoral. Inicialment, els models feien preveure quantitats de precipitació més abundants, però les darreres actualitzacions han indicat que com a màxim seran de 50mm. El Meteocat ha avisat que es tracta d'un episodi "molt aïllat" que no podrà revertir la situació de sequera extrema. A més, ha assenyalat que les pluges que van caure el 5 de gener van ser poc significatives i no van tenir repercussió en els embassaments.

En un comunicat, el Meteocat ha explicat que la pertorbació deixarà entre 30 i 50 mm a punts del nord-est, del litoral i prelitoral central i de la Catalunya Central; d'entre 10 i 30 mm a la resta de la meitat nord, i valors inferiors a la resta del país. On menys plourà serà al terç sud.

Pel que fa a la neu, dimecres la cota se situarà en els 1.000 - 1.200 metres en general, tret del Pirineu i Prepirineu, on serà d'uns 700 o 800 metres al final del dia. Durant la matinada i matí de dijous baixarà localment fins a situar-se al voltant dels 600 metres en alguns sectors de l'interior i de l'extrem nord-est. Es podran acumular més de 10 centímetres al nord del país i a la Serralada Transversal. Hi haurà gruixos inferiors, en molts casos anecdòtics, a punts del nord-est i de la depressió Central per sobre dels 600 metres.

A banda, dijous s'enfortirà el vent del nord, especialment als dos extrems de Catalunya, fet que alterarà l'onatge sobretot a la costa Brava. La temperatura encara serà baixa, i hi haurà algunes glaçades febles a punts de l'interior. Per aquest motiu, el Meteocat ha emès avisos per neu i per onatge. Divendres la pertorbació ja s'haurà allunyat, i durant el cap de setmana la temperatura es recuperarà progressivament.

El Meteocat ha avisat que es tracta d'un episodi "molt aïllat" i ha remarcat que en farien falta molts més i continuats per revertir l'actual situació de sequera

Pluges insuficients

Les pluges que van registrar-se el 5 de gener van deixar entre 5 i 15 mm a moltes comarques, però quantitats inferiors als 5 mm a bona part de Ponent i a diversos trams del litoral i prelitoral. A més, no va arribar a ploure al Camp de Tarragona, al Penedès i al nord de l’Alt Empordà. Aquestes precipitacions no van modificar la precària situació dels embassaments catalans. En paral·lel, els dies 6 i 7, va produir-se una nevada abundant a l'Alt Pirineu, que va deixar gruixos d'entre 30 i 50 centímetres a cotes mitjanes i altes de l'Aran i zones pròximes.