Josep Pàmies intensifica la seva difusió d'enganys: lleixiu contra l'autisme, pràctiques per burlar Hisenda o negació de la sequera

El curandero segueix realitzant i difonent "perilloses" activitats amb "total impunitat"

Valentina Raffio

El nom de Josep Pàmies va saltar al centre de la polèmica el 2018, quan va anunciar un congrés pseudocientífic sobre com "curar l'autisme" amb una teràpia que, essencialment, consisteix a utilitzar un derivat del lleixiu. La Generalitat de Catalunya va prohibir la celebració d'aquest esdeveniment i li va imposar, tant a ell com a la seva associació 'Dulce Revolución', sancions per un valor de més de 600.000 euros. Malgrat això, durant els següents mesos, el pagès de Balaguer va continuar celebrant actes a Catalunya per promoure les seves teories. Amb l'arribada de la pandèmia també es va convertir en difusor de teories conspiranoiques sobre la Covid-19, però, a poc a poc, sembla que la seva figura va quedar apartada de l'ull públic. "Pàmies no ha parat de promoure les seves teories. Continua difonent faules perilloses amb total impunitat", denuncien des de l'Asociación para Proteger al Enfermo de Terapias Pseudocientíficas.

Segons ha pogut comprovar El Periódico de Catalunya, tant Josep Pàmies com la seva associació han intensificat la seva activitat en els últims mesos. L'horticultor català continua promocionant l'ús terapèutic del clorit sòdic (un lleixiu industrial tòxic utilitzat en la fabricació de paper i prohibit per l'Agència Espanyola de Medicaments des de l'any 2010). A l'octubre, tot i l'enèsim veto de la Generalitat, va celebrar un congrés per a explicar com utilitzar aquesta substància tòxica per a "curar" a nens amb autisme. També ha organitzat diverses taules rodones amb testimoniatges de curació, així com "tallers teòrics i pràctics" sobre com fabricar i usar aquesta substància altament perillosa que, segons recorden les autoritats sanitàries, no tan sols no té cap propietat curativa sinó que, a més, pot produir "dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea, intoxicacions i fallades renals".

Contra les vacunes… i contra Hisenda

Pàmies també ha estat promocionant activament altres enganys relacionats amb la salut, les vacunes i la pandèmia de la Covid-19. Per exemple, l'ús d'una planta per tractar el "càncer de pulmó i de pell" (fet que no compta amb cap aval científic). O la falsa teoria que les clíniques de sang "venen" mostres de pacients no vacunats a un preu més alt. Paral·lelament, l'horticultor s'ha acostat a teories sobre alienígenes i els suposats vincles entre el Vaticà i les teories que "volen mantenir tancat amb clau per evitar que el ramat humà s'autoalliberi del seu jou". També ha començat a difondre teories que neguen l'existència del canvi climàtic o de la sequera que ara com ara afecta Catalunya. En aquest sentit, Pàmies defensa que la "falta d'aigua és provocada" pels governs mitjançant, per exemple, 'fumigacions químiques' (una teoria àmpliament desmuntada pels experts).

Un instant de la conferència sobre l'ús del clorit de sodi per tractar l'autisme organitzada per l'activista Josep Pàmies a Balaguer on es veu part dels assistents i diverses pancartes en defensa de l'acte.

Un instant de la conferència sobre l'ús del clorit de sodi per tractar l'autisme organitzada per l'activista Josep Pàmies a Balaguer on es veu part dels assistents i diverses pancartes en defensa de l'acte. / Albert Lijarcio / ACN

Un altre dels continguts que ha estat promocionant Pàmies són cursos sobre "com refugiar els teus diners i el teu patrimoni" de les "amenaces polítiques, econòmiques i socials". O sobre "com estafar legalment a l'Estat" i "burlar Hisenda". En almenys un d'aquests cursos s'ha cobrat 20 euros per persona d'entrada (amb un aforament màxim de 600 assistents, tal com es constata en el mateix fullet). Entre 2018 i 2019, tant Pàmies com la seva associació van ser multats amb més de 720.000 euros per la promoció de teràpies pseudocientífiques. Part del deute va ser abonat. Però la major part mai va ser pagat. En el seu moment, el pagès es va declarar insolvent, va afirmar que la seva única font d'ingressos era la seva minsa pensió i que, per tant, no podien reclamar-li les sancions. "He fet com aquests polítics corruptes que ho donen tot als fills. Jo dic que ara soc pobre, que no tinc res", va afirmar Pàmies en un esdeveniment celebrat a Argentona.

Xerrades per Twitch

Fa anys que Pàmies s'ha convertit en altaveu de teories pseudocientífiques. Però ara, a diferència del que passava ee 2018, el pagès ha canviat el seu 'modus operandi'. Gran part de les xerrades organitzades per Pàmies se celebren en el seu hivernacle de Balaguer, on l'horticultor català organitza trobades periòdiques amb "consultes grupals sobre temes de salut" i "diàlegs" per a exposar les seves "reflexions" sobre "curació". També hi ha una part de les xerrades, com les celebrades a Navarra, País Basc, Alacant i Albacete, que se celebren en recintes privats. En una de les últimes, celebrada a Nerja, "les denúncies contra els organitzadors del congrés" van afavorir l'expulsió de Pàmies de l'esdeveniment així que aquest va acabar traslladant la seva xerrada a un hotel pròxim. A Sant Sebastià, el Bisbe va prohibir recentment una xerrada que volia celebrar en una parròquia.

Posts de Facebook de Josep Pàmies.

Posts de Facebook de Josep Pàmies. / EPC

També ha intensificat la difusió d'aquestes teories pseudocientífiques a les xarxes socials. Per exemple, a través d'un programa retransmès per Twitch i anomenat "Actualidad irreverente". En aquests moments hi ha almenys dos grups de difusió de Telegram associats a Josep Pàmies que sumen més de 56.000 subscriptors. També existeix una pàgina de Facebook i una d'Instagram, amb més de 70.000 seguidors, sota el nom del pagès. Paral·lelament, els continguts relacionats amb Pàmies també es difonen a través de la pàgina web i els canals de difusió de 'Dulce Revolución', una associació fundada per ell mateix, on hi ha gairebé 100.000 inscrits en total. En els últims anys plataformes com YouTube han tancat els comptes associats a Pàmies i a la seva associació per "difondre desinformació" relacionada, entre altres, amb la salut.

Sensació d'impunitat

"Pàmies fa anys que difon desinformació perillosa i, com veu que ningú el frena, s'està embravint cada vegada més", explica Emilio Molina, de l'Asociación para Proteger al Enfermo de Terapias Pseudocientíficas (APETP). Segons explica el portaveu d'aquesta entitat, una de les més grans a Espanya en la lluita contra les pseudociències, "les autoritats haurien de tenir més mà dura davant aquesta mena de xerraires". En aquesta mateixa línia opina l'advocat Fernando Frías, qui reclama l'actuació de totes les conselleries dels territoris on Pàmies ha comparegut, així com del mateix Govern i de la Fiscalia. "No es tracta de contractar un 'detectiu privat' per veure exactament què està fent perquè el seu discurs és públic i les seves infraccions són flagrants", comenta.

Des del Col·legi de Metges de Barcelona, Gustavo Tolchinsky recorda que fa ja anys que els metges adverteixen sobre els riscos d'aquesta mena de discursos. "Aquests falsos remeis estan donant falses esperances a pacients en una situació complexa i, en alguns casos, fins allunyant-los dels tractaments científicament avalats", explica. Tolchinsky també lamenta la falta d'actuació de les autoritats competents, des de l'administració pública fins a les autoritats policials, davant la "descaradura amb la qual Pàmies promociona aquests productes" potencialment perillosos per a la salut.

En els últims anys, tant Pàmies com la seva associació han rebut múltiples multes per promoure el fals ús de plantes medicinals contra el càncer i la leucèmia. El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va presentar una denúncia davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per un delicte contra la salut pública i un delicte de publicitat enganyosa. Pàmies, per part seva, també ha presentat una bateria de denúncies enfront dels seus opositors. L'última, contra el 'conseller' Balcells, a qui li retreu haver-li anomenat "estafador" i "farsant".