El TSJC admet un contenciós d'Iaeden per aturar el parc eòlic de la Jonquera

L'entitat recorda que el mateix tribunal ha acceptat els arguments de Capmany per frenar un altre parc a l'Albera

El Parc Galatea se situaria en terme de la Jonquera.

El Parc Galatea se situaria en terme de la Jonquera. / DdG

Carme Vilà

Carme Vilà

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit el Recurs Contenciós Administratiu de l'entitat Iaeden impugnant l'autorització´del Polígon Eòlic de la Jonquera, el parc Galatea que impulsa Endesa.

Recorden l'alt valor de l'Albera i l'intent d'implantar l'energia renovable sense una planificació d'acord amb les necessitats de consum i sense prioritzar zones ja degradades.

Consideren que protegir l'espai amb un Parc Natural afavoriria la preservació del territori.

L'entitat ha explicat que després de desestimar-se un Recurs d'Alçada es va presentar un Recurs Contenciós Administratiu que, en aquest cas, ha estat admès a tràmit pel TSJC.

Per l'entitat, el Galatea com el parc eòlic Cronos formen part de projectes fragmentats per instal·lar un conjunt d'aerogeneradors a l'Albera.

En el cas del Cronos se situava en terme de Capmany. I fa unes setmanes una sentència de la secció segona de la sala del Contenciós Administratiu del TSJC va tenir en compte els arguments presentats per l'Ajuntament de Campany i, com recorda l'entitat, s'assenyalava l'impacte paisatgístic, a més de les afectacions a l'agricultura i a diversos elements megalítics.

Parc Galatea

El parc Galatea és un altre dels projectes. Des d'Iaeden manifesten que aquesta banda occidental de l'Albera on es volen instal·lar té uns "alts valors naturals i culturals" i va ser "assenyalada com una àrea de sacrifici".

Per Iaeden, que va iniciar la via judicial, "el patrimoni que està en joc és immens". I exemplifica elements com "la sureda, hàbitat prioritari, amb tota la biodiversitat relacionada i l'afectació, al paratge de Santa Llúcia, a un conjunt d'elements de patrimoni immaterial de gran valor simbòlic per empordanesos i rossellonesos".

L'entitat planteja alhora la naturalesa "especulativa" que han suposat el fons Next Generation i que poden suposar sacrificar la biodiversitat de l'Albera.

I tot això sense una planificació d'energia renovables d'acord amb les necessitats de consum i sense prioritzar les zones ja degradades.

Oposició al parc de la Jonquera

La Iaeden no és l`únic front obert que té el parc eòlic Galatea. Són diverses les entitats de la societat de la comarca que hi estan en contra, a banda del mateix Ajuntament de la Jonquera. Per al govern "és totalment incompatible amb la preservació del nostre entorn natural i el futur de la nostra via".

Tot i això, el parc ha anat superat diversos tràmits i s'han instal·lat les torres de mesurar. La promotora preveu que estigui en funcionament a finals del 2025. Recentment van patir un sabotatge.