Quantes piscines cobertes i a l'aire lliure hi ha a Catalunya? Aquesta és la xifra

Lloret de Mar és el tercer municipi amb més piscines

Aleix Voltà

La situació d'emergència per sequera a Catalunya ha posat en relleu un element molt present durant l'estiu: les piscines. El manteniment i el farciment d'aquestes preocupa a particulars, però sobretot a empreses del sector turístic, que s'han arribat a plantejar omplir les piscines amb aigua de mar.

És imprescindible conèixer el nombre de piscines que hi ha a Catalunya per a comprendre la quantitat d'aigua que es destina a elles i l'estalvi que significaria no mantenir-les durant el període de sequera.

La Direcció General del Cadastre (DGC), dependent del Ministeri d'Hisenda, és l'única font que recull el nombre de piscines -tant cobertes com a l'aire lliure- que hi ha en tota Espanya. No compta amb dades ni del País Basc ni de Navarra, ja que totes dues comunitats tenen competències pròpies en el recompte de piscines.

D'acord amb l'informe de 2023, a Catalunya hi ha 195.895 piscines. D'aquesta xifra, tan sols 1.802 són cobertes. El total equival a 2,45 per cada cent habitants.

Lloret de Mar entre els primers

Sant Cugat del Vallès és el municipi amb més piscines de tota Catalunya: 4.896. El municipi del Vallès Occidental (Barcelona) és el dinovè amb més piscines de tota Espanya. Li segueixen els municipis de Lliça d'Amunt (Vallès Oriental, Barcelona) i Lloret de Mar (La Selva, Girona) amb unes 3.000 piscines per municipi.

Barcelona està lluny dels primers llocs d'aquest ránking: almenys vint municipis registren més piscines que la capital catalana. Ciutats com Begur (Baix Empordà, Girona), Roses (Alt Empordà, Girona) o fins i tot Rubí (Vallès Occidental, Barcelona) superen les 1.517 piscines registrades a la ciutat comtal (0,09 per cada 100 habitants). Malgrat això, és la capital catalana la localitat amb més piscines cobertes: 153. Sant Cugat, que globalment té més, només registra 36 d'aquest tipus.

Municipis a la cua

Al final de la llista de municipis amb piscines es troba Badia del Vallès (Vallès Occidental, Barcelona), que tan sols compta amb tres (una coberta i dues a l'aire lliure) per als seus 13.000 habitants.

Existeixen una vintena de municipis catalans que no registren cap piscina, com per exemple els Hostalets d'en Bas (Garrotxa, Girona) o La Quar (Berguedà, Barcelona).