Menys morts però més ferits greus en accidents de carretera a Catalunya en el primer trimestre de l'any

La xifra de víctimes mortals en la xarxa viària únicament creix a Girona

Tràgic accident de trànsit a Palau-saverdera amb tres morts

Tràgic accident de trànsit a Palau-saverdera amb tres morts / ACN

Germán González

Fins al passat 31 de març, 28 persones han mort en 27 accidents en la xarxa viària interurbana catalana, la qual cosa suposa una reducció del 17,6% respecte al mateix període de 2023 quan van morir 34 persones en 28 sinistres. Segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT) el que ha augmentat aquest 2024 són els ferits greus, ja que s'han registrat 163, la qual cosa suposa un 3,2% més que l'any passat.

Barcelona és la demarcació amb més víctimes mortals en carretera, 13, les mateixes que l'any passat mentre que a Tarragona van ser 8, una menys que en 2023, i a Lleida van ser 4, la meitat que el primer trimestre de l'any passat. La xifra de morts en la xarxa viària únicament creix a Girona, amb tres morts, un més que en 2023.

Trànsit remarca que de les 28 víctimes mortals en les carreteres catalanes en aquest primer trimestre, 24 eren homes i 4 dones. Dels 24 homes, 22 eren conductors i 2 vianants. En el cas de les dues dones, 3 eren conductores i 1 passatgera. En el cas dels 163 ferits greus en accident de trànsit, 120 són homes i 43 són dones. Sobre l'edat de les víctimes 22 de les 28 víctimes tenien més de 45 anys.

8 motoristes

Entre les 28 víctimes mortals hi ha 8 motoristes i dos vianants. Trànsit remarca que han notat una "contenció de la sinistralitat de motoristes", ja que en el primer trimestre de l'any passat van morir els mateixos conductors de vehicles de dues rodes. En els primers tres mesos de 2023 també es van registrar quatre vianants atropellats.

A diferència d'altres anys, la sinistralitat ha estat molt dispersa a Catalunya enguany ja que dels 27 accidents mortals 26 van ser en vies diferents. Si analitzem les morts per franja horària, la majoria de les víctimes, 17 de les 28, es van accidentar a la tarda i, en concret, 6 ho van fer en tardes de divendres o vespra de festiu i cinc en dissabte.