El Departament d'Ensenyament de la Generalitat pagarà el pròxim dia 28 les beques de menjador corresponents als primers mesos d'aquest any, segons que va assegurar ahir la consellera Irene Rigau. Alguns consells comarcals i associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA) havien denunciat els últims dies que el retard en el pagament d'aquestes ajudes dificultava en gran mesura que es pogués seguir prestant el servei de menjador, tal com va avançar Diari de Girona dijous passat.

Davant aquesta situació, el Consell Comarcal del Gironès s'ha plantejat fins i tot la possibilitat d'endeutar-se per poder fer front a la necessitat de les AMPA, que són en molts casos les que gestionen el servei de menjador.

Irene Rigau, que ahir va acudir a Lleida a la presa de possessió del nou director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a la província, Miquel Àngel Cullerés, va confirmar que el pagament d'aquestes ajudes es farà finalment efectiu el 28 de febrer, amb una mica més de retard respecte a anys anteriors. «Espero que entenguin que malgrat haver-hi hagut el canvi (de govern), es pagarà el mateix mes que es pagava l'any anterior i l'altre», va indicar Rigau. La titular d'Ensenyamet va afirmar «entendre les presses» i va afegir que quan va prendre possesió del càrrec aquestes ajudes no estaven tancades. La consellera, d'una altra banda, va afirmar que malgrat la crisi i les retallades pressupostàries que haurà d'aplicar cada departament en l'àmbit educatiu, no es paralitzarà cap obra iniciada, encara que les restriccions sí que afectaran l'obra nova.

Moltes han estat aquestes últimes setmanes, les organitzacions que han deixat clar el malestar causat pel retard en els pagaments per les beques de menjador escolar. Només les escoles de l'Empordà van rebre una comunicació per part de la Generalitat en la qual s'informava la data en què arribarien les subvencions: el 31 de gener a l'Alt Empordà, i el 31 de març al Baix. Els altres consells comarcals desconeixien fins ahir quan arribarien els diners per les beques. Aquests retards suposen uns desajustos importants en les finances dels Consells que han de recórrer a pòlisses de crèdits i altres mesures per impedir la desaparició del servei de menjador. Sense anar més lluny, el conseller d'Educació del Gironès, Sergi Baulida, va quantificar en 2 milions d'euros el deute que la Generalitat va adquirir durant aquest curs en beques.