La comissió tècnica encarregada d'avaluar la ubicació més idònia per construir el nou hospital Trueta ha estudiat terrenys de tots els municipis que pertanyen a l'àrea urbana de Girona. Fonts properes a aquesta comissió, formada per persones dels Departaments d'Urbanisme, Salut i l'Ajuntament de Girona, van assegurar que l'informe tècnic ja està acabat i que ara està en mans de la conselleria que encapçala Boi Ruiz perquè prengui una decisió.

De moment encara no s'han fet públics quins són els emplaçaments que ha estudiat la comissió tècnica, així com tampoc quin és el més idoni per ubicar-hi el futur centre sanitari de referència. Tanmateix, se sap que es tractaria de 7 o 8 terrenys de tota l'àrea urbana de Girona, una entitat de població que aglutina els municipis de Salt, Sant Gregori, Sarrià de Ter, Quart, Fornells, Aiguaviva i Vilablareix, a banda de la pròpia ciutat de Girona.

El mes d'octubre passat, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar durant una visita a Ripoll que el futur hospital Trueta es construiria en terrenys del terme municipal de Girona. Això descartava emplaçaments a Salt o Sant Gregori, dos municipis que tanmateix, han estat valorats per la comissió tècnica com a possibles candidats per albergar el centre.

"Insisteixo que és un hospital que es farà a la ciutat de Girona. Això no vol dir que només estigui fet pels habitants de la ciutat, sinó que serà un centre que ha de convertir-se en un element de referència per al territori", va declarar llavors el conseller de Salut.

Salut mirarà totes les opcions

Els serveis territorials de Salut a Girona van afirmar ahir que el departament "estudiarà totes les opcions" que la comissió ha valorat, encara que aquestes siguin de fora de Girona ciutat.

Tot i això, van recordar que l'informe que la conselleria té sobre la taula "és un document que valora tècnicament els diferents terrenys que ha suggerit Urbanisme però no és vinculant, només fa una valoració tècnica". Això significa que l'esperat informe de la comissió tindrà un caràcter orientatiu, i que la decisió sobre l'indret recaurà únicament sobre el Departament de Salut.

El projete de construcció del nou hospital fa anys que porta cua. Després d'aturar i descartar el projecte bàsic aprovat pel tripartit, que preveia enderrocar l'actual centre i fer-ne un de nou al costat, el Govern ha manifestat en diverses ocasions que la seva intenció és construir el futur edifici quan hi hagi diners, cosa difícil actualment en vista de la situació finançera de la Generalitat.

La comissió es va constituir amb la intenció de proporcionar al Departament de Salut un informe acurat sobre possibles ubicacions alternatives. Informacions inicials van apuntar en la possibilitat de fer-se un nou Trueta en uns terrenys de Girona propers a l'hospital Santa Caterina de Salt. Aquesta opció afavoriria el procés d'unificació en el qual estan immersos els dos centres sanitaris. Després, els rumors el van situar a la zona de Sant Gregori i Domeny per la seva proximitat amb l'autopista. Finalment semblava que el nou Trueta es quedaria finalment a la zona nord de la ciutat de Girona, però ara totes les opcions de l'àrea urbana tornen a estat obertes i sobre la taula de Salut perquè prengui una decisió.