La processó dels Dolors de Peralada, amb vuit segles d'història, tornarà a sortir al carrer divendres, 22 de març fent un recorregut pel nucli històric. Una cinquantena de persones portaran les valuoses imatges, algunes amb referències històriques al segle X.

Encapçalarà la comitiva la Creu Processional amb cirials. Es tracta d'una peça gòtica exposada habitualment als peus del campanar, feta de plata i plata daurada, datada del segle XIV. La seva iconografia, amb llenguatge plenament gòtic i destacable riquesa tècnica, representa la Resurrecció i l'Etern rebent el sacrifici de Crist. A continuació els Priors sortints amb dos bordons (dues vares de metall), el Penó dels Dolors, set banderes dels Dolors, el Crist lligat a la columna, la Creu Pesant, el Crist de l'agonia, la Creu dels Improperis, el Sant Crist Negre, i després de l'orquestra i coral, la Mare de Déu dels Dolors seguida de la priora, mullers dels comissaris i la clerecia.

La imatge més misteriosa de la parròquia és el Sant Crist Negre, amb moltes llegendes a darrere. Documents del segle X que s'esmenten a la consueta de la Parròquia atribueixen la miraculosa arribada a la vila de Peralada i es comenta les innombrables vegades que havia estat utilitzada a la processó dels Dolors i les processons en temps de sequera per demanar bones collites. Sempre ha tingut molta devoció. A principi de segle, s'explica que multitud de gitanos s'acostaven en moltes ocasions expressament i omplien de ciris i veneraven en el seu altar el Sant Crist Negre.

Peralada ha mantingut vives les llegendes, el valuós patrimoni de la tradicional processó coneguda també com "del silenci". És l'acte més rellevant de la Setmana Santa i començarà a dos quarts de nou del vespre amb sortida des de l'església Parroquial de Sant Martí. Cada any la segueixen centenars de persones per carrers com la plaça Sant Domènec, la plaça del Carme o Ramon Muntaner fins a tornar a l'església.