Jaume Costa, l'empresari que es troba atrapat a Hondures en no poder treure d'aquest país la seva filla nascuda a Girona, explica la seva història en un llibre que es presentarà el 27 de gener a la capital del país centreamericà, Tegucigalpa, i que també sortirà a la venda a Espanya properament. Costa -nascut a Barcelona però resident durant molts anys a Girona, on va crear l'empresa Totconcrete- fa referència a l'obra a la seva fallida història d'amor amb una dona hondurenya a qui va conèixer en una discoteca de Girona i que el va enganyar per estafar-lo, marxar als Estats Units amb un altre home i deixar-lo al país centreamericà sense recursos i amb una nena a càrrec, però sense permetre-li sortir del país en no accedir a signar el permís perquè la menor pugui retornar a Espanya.

Costa presentarà el seu llibre, Las dos caras de la moneda, el 27 de gener al Centro Cultural Español de Tegucigalpa, en un acte que comptarà amb la presència d'importants personalitats del país com l'expresident Manuel Zelaya i la seva dona i candidata a la Presidència, Xiomara Castro, el general Romeo Vásquez, també candidat a les darreres eleccions a Hondures pel partit Alianza Patriótica Hondureña, Javier Aguilera, periodista del canal 36, Rodrigo Wong, presentador del famós telenotícies Abriendo Brecha, del Canal 10, i Abraham Espinoza Portillo, director de cinema.

El llibre tindrà una tirada inicial de 500 exemplars i podrà veure la llum gràcies al finançament de Brayan Rodas, un ciutadà hondureny que resideix a Houston (Estats Units) i la mare del qual viu actualment a Salt. Rodas també ajuda l'empresari gironí a pagar el lloguer del seu petit habitatge a Tegucigalpa, ja que Costa i la seva filla Rubi -de 5 anys- es troben en una situació econòmica molt delicada. Fins i tot Costa ha necessitat l'ajuda de l'ambaixada espanyola per poder comprar roba per a la seva filla i alimentar-la, i ha patit diversos problemes de salut com a conseqüència que no es pot medicar de la seva cardiopatia.

Lluita incansable

Tot i les reiterades peticions de la seva família a Catalunya perquè torni deixant la seva filla durant un temps amb els seus parents hondurenys, l'empresari gironí no hi està disposat de cap manera, i ha aprofitat la seva obligada estada a Hondures per intentar donar la màxima difusió possible a la seva història d'enganys i patiment, tot amb l'objectiu de poder tornar a Catalunya al més aviat possible juntament amb la seva filla.

El llibre de Costa també veurà la llum properament a Espanya, gràcies a la col·laboració de l'escriptora barcelonina Amparo Velasco, que actualment es troba realitzant correccions al manuscrit perquè pugui ser publicat per Editorial Seeler.

Paral·lelament, la història de l'empresari gironí també ha interessat la directora de cinema hondurenya resident a Cadis Carla Calderón, que a través de la seva petita productora Eclipse vol fer una pel·lícula sobre el calvari personal de Jaume i Rubi. El projecte es troba en fase de redacció del guió i recerca de finançament.