Una dona va morir fa dues setmanes a l'hospital Josep Trueta de Girona per un càncer de mama tractat amb pseudociència. La pacient, de menys de 40 anys, va acudir per primer cop al centre hospitalari al desembre presentant febre. En realitat, el que tenia era un tumor especialment agressiu, un càncer de mama triple negatiu, que no s'estava tractant de forma convencional, segons avançava ahir el diari El País arran de la denúncia del metge que la va tractar, l'oncòleg de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) a Girona Joaquim Bosch.

Segons el facultatiu, la pacient va anar a l'hospital amb el «pit putrefacte» després de rebutjar el tractament habitual de quimioteràpia, cirurgia i radioteràpia per confiar en un curandero de Barcelona. Un cop a l'hospital, els metges del Trueta van decidir operar-la pal·liativament i, amb una metàstasi avançada als ossos, va acabar morint.

L'oncòleg que la va atendre va ser el doctor Bosch, que dijous va explicar el cas a Twitter, sota el paraigua de la campanya #stoppseudociències, on professionals sanitaris denunciaven l'efecte aquestes pràctiques.

El metge va recordar que la dona va acudir a Urgències amb febre i una bossa plena de pastilles. Preguntada per l'estat del seu tumor, la pacient va al·legar que el seu «terapeuta alternatiu» li havia dit que «si sortia cap a fora era bo, perquè significava que s'estava oxigenant i que el cos l'expulsava».

En declaracions a la Cadena Ser, Bosch considera que el curandero va enganyar la dona «de manera destacable» i que des del moment en què la van rebre a l'hospital «la van intentar ajudar amb la medicina tradicional».

Arran de la denúncia de l'oncòleg gironí, tant el Departament de Salut com el Col·legi de Metges de Girona investigen el cas. En una breu piulada a Twitter, la Conselleria assenyala que ha posat l'afer en mans de la Direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària, que ha obert un expedient informatiu per saber què ha passat, i recorda, que des de Salut s'aposta sempre «pels tractaments validats i amb base científica».

Per la seva banda, el Col·legi analitzarà si el sanador pot haver comès intrusisme professional. El president del Col·legi, Josep Vilaplana, explica que s'ha obert un expedient per determinar si aquesta persona va incórrer en l'intrusisme anunciant-se com a metge «ortomolecular».

«Si descobrim qui és aquest senyor i que ha actuat així, el Col·legi arribarà fins a les últimes conseqüències», explica Vilaplana, que ha anunciat que l'ens crearà un canal per recollir aquest tipus de denúncies.