El moviment ecologista gironí "Fridays For Future Girona", integrat majoritàriament per estudiants de la Universitat de Girona (UdG), està preparant el terreny per la gran aturada i manifestació d'aquest divendres 15 de març (15-M), donant suport a la vaga mundial a favor del medi ambient i en contra el canvi climàtic. Des d'inicis de setmana i fins a la cita esperada, la plataforma ha programat diverses activitats a la capital gironina que tenen com a objectiu presentar el projecte i els seus reptes. De forma paral·lela, dos membres del moviment es troben a Estrasburg amb la voluntat d'assistir al debat del canvi climàtic que tindrà lloc demà a seu del Parlament Europeu d'Estrasburg, juntament amb una seixantena de joves procedents de diferents punts d'Europa.

La plataforma ha exposat a través d'un comunicat el conjunt d'actes que ha organitzat per cada dia de la setmana fins a la vaga mundial d'aquest divendres. A tall d'introducció, el moviment subratlla que "el jovent de tot Europa s'està manifestant per alçar la seva veu, preocupats per una de les majors amenaces per la humanitat, el canvi climàtic". En aquest sentit, "desenes de milers d'estudiants estan fent vaga i manifestant-se cada divendres pel seu futur", cita que en el cas de "Fridays For Future Girona", se celebra setmanalment davant la seu de la Generalitat a Girona. Totes les iniciatives programades i el suport a l'aturada mundial del dia 15 tenen pretenen "reclamar mesures urgents i eficaces davant del canvi climàtic".

Programa d'activitats

Programa d'activitats La primera de les iniciatives va tenir lloc aquest dilluns a les set de la tarda. Primerament es va fer una roda de premsa i després es va fer una lectura del manifest de la plataforma i la presentació de les activitats de la setmana. En la trobada, també es va anunciar que el Pont de Pedra quedaria tenyit de verd tota la setmana amb motiu de la celebració del 15 de març.

La sala de graus de la facultat de Lletres de la UdG ha acollit aquest vespre la presentació oficial del moviment. Seguidament, s'ha programat una assemblea informativa amb la voluntat que tots els col·lectius que es vulguin sumar a la vaga del 15-M puguin col·laborar de forma activa. De cara a demà, "Fridays For Future Girona" ha programat una acció reivindicatòria a dos quarts de dues del migdia a la rotonda de la Facultat de Medicina i Infermeria amb l'objectiu de "visibilitzar la problemàtica de la pujada de la temperatura mitjana global i la fosa de l'Àrtic", detalla l'informe.

La proposta de dijous és de caràcter esportiu, ja que la plataforma ha convocat una sortida en bicicleta a dos quarts de dues del migdia des del Pont de Pedra pels carrers de Girona "per reivindicar un transport més sostenible per a la nostra ciutat".

Finalment, el gran dia serà el divendres, en què "s'ha convocat a escala mundial una vaga pel clima, on joves de tot el món sortiran al carrer per demanar mesures efectives i urgents davant el canvi climàtic". En el cas de Girona, la plataforma ha convocat una aturada durant tot el dia i diverses activitats. Primerament, a dos quarts d'una del migdia es realitzarà una concentració davant la seu de la Generalitat amb xerrades sobre el problema climàtic. A les dues, s'ha organitzat un dinar popular d'aprofitament a l'Ateneu Salvadora Catà, que just una setmana abans també acollia un àpat en commemoració al Dia Internacional de les Dones. Per acabar, a les sis de la tarda "hem convocat una manifestació a on esperem que se sumi tota la societat i que recorrerà els carrers del centre de Girona".