Fins a onze maltractadors estan vigilats permanentment amb polseres telemàtiques a les comarques gironines. Un dispositiu que s’instal·la per ordre d’un jutge ja que considera que el delinqüent és una persona d’un alt risc per a la víctima de violència masclista i, per tant, ha d’estar en permanent vigilància.

El 2021 va començar amb deu homes amb aquest braçalet i fins on hi ha dades -mes de març- ja s’ha elevat fins a onze maltractadors que la porten.

Cal recordar que un cop el maltractador té instal·lat l’aparell, són els Mossos d’Esquadra els que fan un seguiment dels agressors, evitant així, per exemple, que un maltractador s’apropi a menys de 500 metres de la víctima.

A les comarques gironines, com mostren les dades de la Delegació del Govern per Violència de Gènere, la col·locació d’aquest tipus de braçalet ha patit una evolució a l’alça. Des de l’any 2009 es van començar a aplicar aquests dispositius electrònics amb GPS a Espanya, que consisteixen d’entrada en un braçalet que normalment es col·loca al turmell de l’agressor i que emet un senyal. A Girona, però, el primer no es va posar fins al 2010.

2.266 actius a Espanya

A tot Espanya, segons les dades de la Delegació del Govern per Violència de Gènere, hi ha fins a 2.266 polseres antimaltractament actives . Una dada elevada ja que l’evolució d’aquests dispositius es veu clarament des de l’any 2017, quan se superen el miler dels braçalets actius a Espanya, amb 1.019. En els tres últims anys és quan hi ha un creixement més pronunciat.