El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) només autoritza mantenir el toc de queda en 19 dels 148 municipis catalans que demanava el Govern, 6 dels quals són gironins. Així, 15 de les poblacions de la demarcació que havien d’estar afectades per la mesura en quedaran excloses. Després de deliberar sobre la petició de pròrroga de les mesures anticovid, la sala Contenciós-Administrativa va optar ahir per mantenir les limitacions de moviment entre la 1 i les 6 h als municipis de Banyoles, Celrà, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí. Aquests, se sumen a Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Calafell, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d’Ebre i Palafolls. En aquest sentit, el tribunal fixa com a criteri tenir una incidència acumulada en els darrers set dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants, invalidant així el nou barem que volia establir la Generalitat, que fixava el confinament nocturn per localitats amb una incidència de 125 casos.

Paral·lelament, la justícia avala mantenir la limitació de 10 persones en reunions familiars i socials, així com la limitació del 70% del aforament en actes religiosos a tot el territori de Catalunya. Aquesta darrera mesura és contemplada favorablement pel tribunal, en canvi, pel que fa a la primera argumenta que ha de respondre exclusivament a criteris sanitaris, ja que es tracta d’una restricció «dels drets fonamentals» dels ciutadans. Així, creu que no està ben justificada la necessitat de la mesura, que s’ha de fer a través de «raons tècniques» i no pas per un criteri «d’oportunitat o de conveniència». Si bé el tribunal reconeix que no és de la seva competència establir quin criteri és el millor, sí que ho és «ratificar que sigui una mesura proporcionada», i que no existeix cap alternativa «menys intrusiva» en els drets i llibertats fonamentals de les persones afectades. El document sosté, doncs, que el toc de queda proposat per l’executiu català no es justifica per «raons sanitàries» sinó per motius de «seguretat i ordre públic», que han de ser atesos d’una forma diferent.

El Govern estudia alternatives

Per la seva part, el Govern està analitzant si és possible «mantenir almenys per als municipis més grans i amb una incidència més alta el toc de queda», segons va afirmar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. La consellera va assenyalar que preveuen prendre la decisió corresponent avui al matí. Vilagrà va defensar que el toc de queda és una mesura que els experts diuen que «ha funcionat» i va justificar que plantegessin mantenir-lo perquè Catalunya es troba encara en «risc alt» de la covid-19 i la pressió hospitalària continua sent molt elevada. En una atenció als mitjans de comunicació, Vilagrà va lamentar que els jutges «no haurien de fer d’epidemiòlegs» sinó avaluar el que els experts plantegen i va assegurar que el toc de queda ha estat «una bona mesura» per fer baixar la incidència de la covid-19 en les darreres setmanes.

A través d’una nota, el Govern va assenyalar que, a més de la situació actual de la pandèmia, l’augment de la mobilitat associada a l’estiu i la variant Delta, justificaven «l’adopció, temporal i acotada» del toc de queda i va assegurar que comparteix que aquesta restricció «ha de ser una mesura excepcional». En la mateixa nota, l’executiu lamentava que el tribunal «no hagi estimat el gruix de les argumentacions tècniques exposades» en l’informe que acompanyava la sol·licitud d’autorització de les mesures que el Govern considera necessàries. Vilagrà va afegir també que reforçaran els dispositius policials per evitar «botellons» als carrers.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus