Després del pic de crítics d’aquesta cinquena onada, que es va registrar el 2 d’agost amb un total de 68 gironins ingressats a l’UCI, la pressió assistencial va començar a davallar progressivament fins que, dos mesos després, ja n’hi ha menys de deu. En el cas del total d’hospitalitzats, s’ha produït una situació similar i s’ha seguit una evolució paral·lela, ja que s’ha passat de 192 pacients amb covid-19 a 47. D’aquesta manera, els hospitals s’han anat buidant de pacients amb coronavirus i, al llarg d’aquest setembre, la baixada s’ha pronunciat, a mesura que la cinquena onada s’anava acostant al final. 

En un mes, la pressió assistencial ha baixat un 70% aproximadament i s’ha passat de 117 ingressats i 28 crítics a 47 i 8 respectivament. Una de les millors notícies és que ja hi ha menys de deu crítics, tenint en compte que solen ser pacients d’hospitalització de llarga durada. La dada ja s’aproxima a la més baixa d’aquest any, que es va registrar a principis de juliol.

D’aquesta millora, també n’ha fet ressò el cap de l’UCI de l’hospital Trueta i Santa Caterina, Josep Maria Sirvent, a Twitter, on ha fet una piulada destacant que «cada cop surten més pacients covid-19 de l’hospital cap a casa curats que els que entren a urgències malalts». D’altra banda, també alerta que «quan això sigui a l’inrevés, haurà començat una altra onada hospitalària».

Dades estancades

De moment, però, tot sembla indicar que no succeirà almenys a curt termini, ja que la majoria de dades epidemiològiques estan estancades des de fa setmanes. En el cas de Girona, l’únic indicador que puja és la transmissió del contagi (Rt), que cada vegada està més a prop d’1, màxim recomanat per mantenir la pandèmia controlada. De totes maneres, aquest augment no està repercutint en més contagis i, per tant, en més pressió assistencial. La pressió als centres d’atenció primària també està baixant i els està alliberant d’activitat covid-19 tenint en compte que estan unificant la vacunació des del tancament dels punts massius. 

Experts del grup de biologia computacional de la Universitat Politècnica de Catalunya també va constatar aquest estancament, la setmana passada, i la davallada de pressió assistencial. També va recordar que la majoria de pacients ingressats de menys de 70 anys no estan vacunats.

Respecte a la resta de dades actualitzades ahir, Salut va notificar 49 nous casos, un 53% més que el dia anterior i cap defunció. Malgrat el creixement de la transmissió del contagi, el risc de rebrot segueix baixant lentament. Ahir l’índex era de 71 punts i se situa dins el nivell «moderat». La positivitat de les proves continua per sota del 3% i la mitjana d’edat dels nous contagis és de 32 anys, fet que confirma que els contagis més recents es continuen produint entre els més joves.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus