L’alcohol és la substància amb més demandes de tractament a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències de Catalunya. L’any 2020, el 41,4% dels inicis de tractament van ser motivats per l’alcohol, amb una edat mitjana de 47 anys, el 72,8% són homes i, de mitjana, triguen 26 anys a demanar tractament des de l’inici del consum. Més de la meitat de les urgències hospitalàries de 2020 relacionades amb el consum de substàncies van ser incidents relacionat amb l’alcohol. Els més freqüents en homes de 41 a 60 anys. En menors de 18 anys, el 55% van ser noies.

L’alcohol és també la substància més consumida a Catalunya, segons dades de 2019, el 8,9% de les persones entre 15 i 64 anys (14,6% en homes i 3% en dones) en beuen cada dia i només un 7,5% es declara abstemi. A més, el 8,7% de la població en aquesta franja d’edat (11,8% en homes; 5,5% en dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els últims 30 dies i el 13,2% (18% en homes; 8,3% en dones) reconeix haver fet una ingesta elevada de begudes alcohòliques de 5 o més en homes i 4 o més en dones, en només dues hores (bringe drinking). Entre les persones joves de 14 a 18 anys aquestes formes de consum estan més esteses. El 28,5% (25,5% en homes; 31,2% en dones) s’ha emborratxat el darrer mes, especialment durant el cap de setmana, i el 32,5% (29,2% homes; 35,5% dones) ha fet almenys un episodi de bringe drinking durant l’últim mes, que sovint va acompanyat d’altres substàncies, especialment cànnabis.

L’atenció primària, clau

Per tal de mobilitzar tot l’àmbit comunitari per realitzar accions de sensibilització i prevenció, la Subdirecció General de Drogodependències de Catalunya posa a disposició de tots els agents els diferents materials i eines de suport. Catalunya és pionera en l’estratègia de facilitar l’accés al cribratge, la intervenció breu i el tractament especialitzat, a través del programa Beveu Menys dissenyat per millorar la prevenció del consum de risc de les persones ateses als centres de l’atenció primària a partir de la formació dels professionals, la potenciació d’una xarxa de referents, la millora de la coordinació i la derivació amb la xarxa especialitzada. Des de Salut es promou també el cribratge i la intervenció breu a l’àmbit laboral amb diversos programes actius a l’àmbit laboral, familiar, escolar i universitari entre d’altres.