"Si s'aprova la nova llei del Ministeri, la justícia serà un circ"

Els funcionaris de justícia asseguren que el nou model d'organització als jutjats que preveu el Govern endarrerirà encara més els procediments

Ariadna Sala

Ariadna Sala

Els funcionaris de justícia estan en peu de guerra. El nou model d'organització judicial que prepara el Ministeri de Justícia preveu canvis profunds en la forma de treballar dels cossos de funcionaris, que passaran a tenir funcions "multidisciplinaris" perdent d'aquesta manera l'especialització. Per mostrar el seu rebuig a la Llei d’Eficiència Organitzativa, els funcionaris han fet una aturada de mitja hora davant els jutjats de Girona i també davant l’Audiència. 

Segons els portaveus dels quatre sindicats de justícia (STAJ, CCOO, UGT i CSIF) això significarà una pèrdua de "qualitat" pel ciutadà i "endarrerirà encara més els procediments" perquè s'allargarà el temps de formació del personal. A més, es queixen que el Ministeri no està negociant i que les reformes que preveu no garanteixen les seves condicions de treball, les seves funcions ni els seus centres de destí, entre altres coses.

Es tracta d'un model que funcionarà a través de jutjats d'instància, que substituiran els actuals, per fer "macro oficines judicials" i destinar recursos segons nous barems. "Trauran personal d'un lloc per col·locar-lo a un altre amb cost zero", subratllen fonts sindicals, i conclouen que d'aprovar-se, "la justícia serà un circ".

Una altra de les conseqüències que preveu la llei és la desaparició dels jutges de pau, una figura molt arrelada a Catalunya i que suposa en molts cops la primera porta d'entrada de la justícia al ciutadà. El Departament està negociant amb el Ministeri per tal d'establir una excepció catalana a la Llei.

El Ministeri preveu canvis profunds en el model de justícia a través de tres lleis: La Llei d'Eficiència Processal, la Llei d'Eficiència Digital i la Llei d'Eficiència Organitzativa, que actualment estan en tramitació al Congrés.