La neu enfarina les comarques de Girona però sense incidents greus

Un front de tempesta va enfarinar ahir diversos punts de les comarques gironines, sobretot al Ripollès però també a la Selva i fins i tot al Baix Empordà

Vídeo: La neu arriba a Sant Hilari Sacalm i hi deixa petits gruixos

ACN

Redacció / Agències

Una feble nevada va enfarinar ahir diverses zones a cotes baixes de les comarques gironines. Tot i que es van poder arribar a veure flocs de neu a punts del Baix Empordà -com Begur o el Puig d’Arques- o la Selva -Sant Hilari Sacalm i Arbúcies-, el Ripollès va ser la comarca gironina on més va quallar la nevada.

A Ripoll, localitat situada a 600 metres d’altitud, va començar a nevar a les set del matí sense causar cap problema important. De fet, des de primera hora l’Ajuntament va escampar potassa per diversos carrers i va netejar la neu a les entrades de les escoles i els ponts, per tal d’evitar problemes d’accessibilitat.

Mentrestant, Sant Hilari Sacalm es va despertar enfarinada per la neu i al migdia ja havia començat a nevar amb força. Alguns carrers presentaven cap a la una del migdia alguns centímetres acumulats i molta gent es va acostar a les places per tal de fer-hi fotos. Els més petits van aprofitar els petits gruixos per jugar a llençar-se neu.  

Tall a l’AP-7 a la Jonquera

Pel que fa a les incidències viàries, n’hi va haver poques. La més destacada va ser el tall d’un carril de l’AP-7 a la Jonquera, a la tarda, per l’acumulació de neu a la calçada. L’acumulació de neu i gel al llarg del matí van fer que, cap a les tres de la tarda, el Servei Català de Trànsit decidís tancar la circulació en un dels carrils de l’autopista en direcció cap a Girona. El tall va provocar retencions en ambdós sentits de la circulació, tot i que no es van registrar incidències greus. 

Mentrestant, a l’Eix Transversal (C-25) es va prohibir el pas de vehicles pesants per la neu i el gel entre Santa Coloma de Farners i Sant Julià de Vilatorta (Osona). També es va restringir el pas de camions al tram de Sant Julià de Vilatorta fins a Calldetenes i de Santa Coloma de Farners a Brunyola. Segons el Servei Català de Trànsit, la neu també va obligar a tallar la GIV-5201 entre Arbúcies i Viladrau i la C-38 entre el Coll d’Ares i Prats de Molló. 

Baixada de temperatures

La neu va anar acompanyada, a més, de baixes temperatures, amb una onada de fred que es mantindrà durant tota aquesta setmana i podria començar a remetre la propera. La fred es va intensificar arreu de les comarques gironines, ja que a nombrosos indrets es van registrar mínimes negatives. Les temperatures més baixes que va registrar el Meteocat, lògicament, van ser al Pirineu, amb -9,5 graus a Ulldeter, -8,2 a Queralbs i -11,2 a Alp. Els termòmetres també van caure a -8,3 a Puigcerdà i Das, i a -5,3 a Molló. 

Més enllà de la Cerdanya i el Ripollès, la fred també va ser especialment intensa al Gironès i la Selva. Així, a Girona ciutat es van registrar -3,2 graus, -3 a Fornells, -4 a Vilobí d’Onyar i -2,3 tant a Anglès com a Fogars de la Selva. Altres mínimes destacades van ser els -2,2 graus a Olot, -3,9 graus a Sant Pau de Segúries, -1,7 graus a Santa Coloma de Farners i -0,7 graus a Banyoles.

Al llarg de les pròximes hores, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que la cota de neu es mantingui al voltant dels 200-400 metres a Ponent i al prelitoral sud. A la resta del país anirà pujant fins als 800 metres, tot i que puntualment pot ser més baixa al nord de l’Alt Empordà.