Localitzen un exemplar de coipú al tram mitjà del riu Tordera

Un exemplar de coipú, en una imatge d'arxiu.

Un exemplar de coipú, en una imatge d'arxiu. / DdG

DdG

Un exemplar de coipú, un rosegador semiaqüàtic invasor procedent de l’Amèrica del Sud, ha estat localitzat al tram mitjà del riu Tordera, entre Sant Celoni i Sant Feliu de Buixalleu (la Selva). Segons ha informat el 9 Nou, la troballa l’ha fet l’ecòleg investigador de la Universitat de Barcelona i de l’Observatori Rivus Arnau Tolrà, que ja ho ha notificat als Agents Rurals i al departament d’Acció Climàtica.

Es tracta d’una espècie que, en els darrers anys, s’ha anat estenent de forma progressiva per les conques de la Muga, el Fluvià i el Ter.

Aquest exemplar de coipú a la Tordera s’ha pogut detectar gràcies a dues càmeres diferents de fotoparany situades a la llera del riu, que són les que s’utilitzen per al programa de seguiment de la llúdriga. Després d’haver obtingut les imatges, també s’han detectat petjades a la zona.

L’arribada d’aquesta espècie invasora pot tenir un impacte sobre l’entorn natural. Es tracta d’un animal herbívor que, en cas d’establir-se amb un volum important, pot perjudicar la vegetació de ribera.

Tot i això, aquest no és el primer cop que es detecta la presència del coipú a la Tordera. Ja n’hi havia hagut durant els anys 70, procedents d’una granja pelletera de la zona de la qual es van escapar exemplars.