Les dones de la Cerdanya ja no es desplaçaran per a l’avortament quirúrgic

Professionals de l’hospital de Sant Pau atendran a l’hospital comarcal. La mesura de Salut també s’estendrà a la resta dels Pirineus

L'exterior de l'hospital de la Cerdanya.

L'exterior de l'hospital de la Cerdanya. / RG7

DdG

Els quatre hospitals de l’Alt Pirineu i Aran (la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, l’Hospital de Cerdanya, l’Espitau Val d’Aran i l’Hospital Comarcal del Pallars) ja poden practicar tant l’avortament farmacològic com el quirúrgic. D’aquesta manera, el Govern garanteix que les usuàries de l’Hospital Comarcal del Pallars, la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, l’Espitau Val d’Aran i l’Hospital de Cerdanya no hagin de desplaçar-se a altres regions sanitàries per tenir garantits els seus drets.

L’anunci de divendres passat, per part del Departament de Salut i Igualtat i Feminismes, va suposar un pas endavant molt significatiu en l’accessibilitat de les dones de l’Alt Pirineu i Aran a serveis públics fonamentals per a la garantia del dret al propi cos. L’avenç s’emmarca en el desplegament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, un full de ruta que implica tots els departaments del Govern i que, entre altres mesures, s’ha traduït en l’ampliació arreu de Catalunya dels centres on es realitza la interrupció voluntària de l’embaràs.

La prestació del servei d’interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) s’ha millorat, d’ençà del mes de maig de 2021, en quatre regions sanitàries. En concret, el servei s’ha habilitat o s’ha ampliat en vuit punts del territori català: Lleida, Tortosa, Berga, Manresa, Vielha, la Seu d’Urgell, Tremp i Puigcerdà

Aquest compromís ha estat qualificat pel Consell d’Europa com a «extremadament positiu, en un context de reducció de la infraestructura d’atenció a l’avortament a la majoria de països europeus».

A més de garantir l’equitat territorial en l’accés als dos mètodes d’IVE, amb l’anunci, totes les regions sanitàries estan implementant el nou Protocol per a l’atenció a la interrupció voluntària de l’embaràs, aprovat el setembre del 2022. El Protocol, que amplia la possibilitat d’aplicar el mètode farmacològic de la setmana 9 fins a la 14, recull recomanacions basades en evidències científiques i en l’experiència clínica acumulada. L’ampliació de l’IVE farmacològic fins la setmana 14 garanteix en la majoria dels casos un procés més segur, menys invasiu i que mimetitza el procés natural d’avortament. A més, evita l’anestèsia general i disminueix el risc de complicacions.

Reivindicació històrica

«Avui és un dia històric en què assolim un dret llargament reivindicat pel moviment feminista: que les dones, visquin on visquin, puguin exercir amb equitat territorial el seu dret a escollir el mètode farmacològic o quirúrgic en la interrupció voluntària de l’embaràs», va afirmar la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre

Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells Díaz, va explicar que «en el marc de l’atenció global de l’IVE quirúrgica a partir d’ara es podrà fer també als quatre hospitals del Pirineu. D’aquesta manera assegurem l’equitat territorial amb un dret fonamental de les dones, que és la decisió sobre el seu propi cos. També assegurem l’equitat i accés territorial a la interrupció voluntària de l’embaràs quirúrgica, de manera universal i gratuïta», va constatar.