La Fundació Support critica que només la meitat de resolucions de capacitat jurídica de Girona s’ajusten a la llei

L’entitat celebra 20 anys posant fil a l’agulla a un projecte de pressupost personalitzat

El president i el director de la Fundació Support de Girona amb dues directives més bufant l’espelma del pastís de 20è aniversari de l’entitat

El president i el director de la Fundació Support de Girona amb dues directives més bufant l’espelma del pastís de 20è aniversari de l’entitat / Aleix Freixas/ACN

Meritxell Comas

Support-Girona, organització dedicada al suport jurídic i social de persones amb discapacitat, ha lamentat que prop del 50% de les resolucions sobre la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat emeses a les comarques gironines no tenen en compte la voluntat de les persones d'aquest col·lectiu i, per tant, no s'ajusten a la normativa vigent.

L’entitat, que aquest matí ha presentat el darrer balanç d'activitat coincidint amb la commemoració del 20è aniversari de la seva fundació, ha remarcat que les dades posen de manifest que «la reforma de llei de la capacitat jurídica, en vigor des del 3 de setembre de 2021, no ha anat acompanyada de la pràctica judicial esperada». El director de Support-Girona, Josep Maria Solé, ha denunciat que aquesta pràctica confirma una «flagrant vulneració dels drets» de les persones amb discapacitat. I és que la llei vol garantir que les persones amb discapacitat puguin decidir lliurement sobre les seves accions i les administracions i institucions tan sols puguin orientar-les o donar-los suport en determinats àmbits, sense vulnerar en cap moment la seva voluntat.

Support-Girona va registrar l'any 2022 un rècord «històric» d’usuaris nous (un total de 185), amb gairebé quatre suports nous per setmana. «Arribem al 20è aniversari percebent que som molt necessaris», ha assegurat Solé. L’entitat ha comptat amb una plantilla de 110 professionals, el 66% dels quals desenvolupen el seu treball en l’àmbit social i en xarxa amb la resta d'àrees de l’entitat i amb institucions, organismes i professionals externs, clau en l’acompanyament de les persones. A finals d’aquest mes de març, l'entitat tenia la figura de suport actiu en 1.191 persones, la tutela de 325 i era curadora de 282.

D'altra banda, el director de l’entitat ha destacat que «una quarta part» dels casos nous rebuts al 2022 provenen «com a salvaguarda dels drets dels assistits» perquè «les persones que hi havia al seu entorn vulneraven els seus drets, abusant-ne o espoliant-los». Support-Girona s’ha convertit en la organització del sector amb el major nombre de casos a Catalunya (el Departament de Drets Socials de la Generalitat reconeix fins a 80 entitats) i un «referent» a nivell internacional.

Al llarg del 2022 es van dur a terme 196.080 actuacions d’atenció social. També es van registrar 72.533 seguiments generals, 39.628 visites de seguiment als domicilis on resideixen els usuaris, 1.186 activitats d’oci i lleure, i 6.153 acompanyaments mèdics. De les persones acompanyades fins el 31 de març de 2023, el 43% tenen una discapacitat psicosocial, el 29% una discapacitat intel·lectual i el 15% una discapacitat derivada del deteriorament cognitiu. El gruix de les persones ateses té entre 40 i 69 anys. L'entitat alerta, però, que han augmentat els casos de persones joves amb un trastorn de conducta, on s’hi afegeix, sovint, el consum de tòxics. Al 2022, l’entitat va donar suport a 94 persones en aquesta situació, 7 més que l’any anterior. Els ingressos de les persones acompanyades provenen principalment de la pensió d’invalidesa i la pensió no contributiva, seguides de les d’orfenesa, jubilació, i nòmines (salari). El 41% es troba al llindar de la pobresa i el 31%, per sota. Només un 24% de les persones ateses estan per sobre del salari mínim interprofessional i un 4% el duplica. 

Reconeixements internacionals

Solé ha recordat que l’any passat van rebre dos reconeixements internacionals. El primer, per l’espai obert, un projecte que ofereix un espai «sense normes» per a persones que no poden acollir-se ni a menjadors socials; i un projecte de cohabitatge per persones amb problemes de salut mental i discapacitat que no volen entrar en una residència, a partir d’on l’entitat els busca un pis on poden portar el model de vida que desitgen. A més, al 2022 l’entitat va signar un conveni amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la formalització d’una aliança que conduirà al desplegament de Quality Rights a Catalunya. Es tracta d’un instrument per a avaluar i millorar la qualitat i els drets humans en els centres i serveis de salut mental i de suport social. «Serà un vector de transformació», ha assegurat Solé.

Una altra de les fites serà el projecte Únic, que finalitzarà aquest 2023. Es tracta d’una iniciativa del Fons Social Europeu en què Support-Girona n’és membre i que els encarregava elaborar una proposta de la cartera de serveis que han d’oferir els estats membres de la Unió Europea. L’entitat ha treballat per fer «un pressupost personal» en què no es doni una ajuda genèrica, sinó que es calculi en cada cas quins ingressos i despeses té cada persona i quins serveis i atencions necessita. I a partir d’aquí, detallar quina ajuda ha de rebre.

Per altra banda, Solé ha avançat que preveuen tancar el 2023 amb un canvi del finançament de les entitats que es dediquen a l’assistència. Fins ara, la Generalitat donava una subvenció per cada cas que es gestiona a les entitats. Ara, l’objectiu és fer un concert a les entitats. Segons Solé, això implicarà un «gran canvi» a nivell intern, ja que permetrà regularitzar els recursos econòmics que té cada entitat. A més, el director creu que això implica «reconèixer el deure de l’administració» d’ajudar a aquestes persones.

Per a commemorar el seu 20è aniversari, Support-Girona desplegarà sis jornades dirigides tant a professionals com al col·lectiu de persones amb discapacitat i a les seves famílies, on es posarà el focus en la sexualitat i l’afectivitat de les persones amb discapacitat; els models d’habitatge alternatiu i el dret a envellir a casa; l’aplicació de la reforma jurídica; els aspectes ètics en l’atenció i el suport a les persones amb discapacitat; les oportunitats de les noves tecnologies per al sector social; i els 16 anys de la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat.