Treballadors del Santa Caterina i Salut Mental anuncien vaga cinc dies seguits

Denuncien que les negociacions estan encallades i que l’empresa mostra «manca de respecte» per la retallada de drets. Es farà dues hores al matí i dues hores a la tarda de dilluns a divendres i cada dimarts de forma indefinida

Protesta dels treballadors al Parc Hospitalari Martí i Julià, fa un mes.

Protesta dels treballadors al Parc Hospitalari Martí i Julià, fa un mes. / Comitès d'empresa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Treballadors de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), excepte l’atenció primària, han dit prou i han convocat vaga després de les desavinences amb l’empresa de les darreres setmanes. D’aquesta manera, els professionals de l’hospital Santa Caterina, el sociosanitari i la xarxa de salut mental han anunciat que faran vaga de dilluns a divendres de la setmana que ve, de 9 a 11 del matí i 4 a 6 de la tarda. A més, a partir del 30 de maig, en faran cada dimarts en la mateixa franja horària de forma indefinida

Segons avança el sindicat CATAC, de forma paral·lela, faran diverses concentracions i mobilitzacions com per exemple una marxa dijous de la setmana que ve des de l’hospital Santa Caterina fins a la seu de la Generalitat de Girona. El mateix sindicat fa una crida a les xarxes socials perquè els treballadors que s’hi adhereixin facin públic un vídeo explicant els motius pels quals participaran en aquesta aturada. 

Algunes d’aquestes causes, segons exposen treballadors, són que «els superiors prenen decisions sense tenir-nos en compte», «perquè s’estan vulnerant drets adquirits i fonamentals», «hi ha menyspreu» i «es retenen els nostres diners». 

El principal motiu de les queixes són la manca de transparència en els comptes i el fet de no resoldre el conflicte col·lectiu per les desigualtats en les antiguitats.

L’origen del conflicte es deu a la disparitat de sous entre alguns treballadors, concretament en el complement de l’antiguitat. Els sindicats SATSE, Metges de Catalunya, CCOO i la UGT van interposar una demanda el novembre passat per doble escala salarial, ja que alguns treballadors cobraven unes antiguitats regides per un conveni antic.

Com a conseqüència, l’IAS va demanar anul·lar aquests pactes antics i, d’aquesta manera, van aplicar l’absorció i compensació als treballadors que cobraven les antiguitats, per tal que s’adeqüin al mateix conveni que tenen tots els treballadors. El fet que aquests professionals perdessin aquest complement salarial, va abocar els comitès d’empresa a una nova demanda. A més, lamenten que fa temps que demanen la documentació econòmica detallada i no la reben.

En les últimes setmanes hi ha hagut diverses negociacions amb l’IAS però no s’ha arribat a un acord. Dilluns els sindicats exposaran altres motius que els han portat a prendre aquesta decisió.

Per altra banda, la gerència ha reiterat més d’una vegada que l’IAS ha entregat l’informe pericial de la situació econòmica i que els pressupostos anuals són públics al portal de la transparència. També ha aplicat des del març i a tot el personal les millores previstes al III Conveni SISCAT. Això suposa un increment de la massa salarial en nou milions d’euros aproximadament. 

Subscriu-te per seguir llegint