Només entren el 25% dels estudiants que volen fer Medicina a la UdG

De les 309 sol·licituds que la Facultat va rebre el curs 2021-2022, només se’n van poder acceptar 80, que és el nombre de places que hi havia

Estudiants gironins fent la selectivitat l’any passat.

Estudiants gironins fent la selectivitat l’any passat. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

A les portes de la selectivitat, molts estudiants encaren la recta final del curs amb una pressió afegida, ja que no saben si podran cursar la carrera que volen per l’elevada nota de tall. Des de fa anys, un dels objectius més complicats és estudiar Medicina. Les notes de tall d’aquest grau se situen entre les més altes de les universitats catalanes i això fa que molts aspirants no aconsegueixin entrar.

En el cas de la Universitat de Girona, segons les darreres dades disponibles del curs 2021-2022, hi va haver 309 sol·licituds per a estudiar Medicina en primera opció, tenint en compte que només hi havia 80 places. D’aquesta manera, la ràtio va ser de 3,86 demandes per cada plaça oferta i només van poder entrar una quarta part dels sol·licitants.

El gran volum d’estudiants que hi volen accedir fa que la nota de tall sigui molt alta. L’any passat, Matemàtiques a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va ser el grau d’una sola titulació que va encapçalar el rànquing a Catalunya respecte a les notes de tall, amb un 13,2 sobre 14. A continuació hi havia tots els graus de Medicina de les universitats públiques catalanes. La Universitat de Girona estava empatada en el sisè lloc amb la Universitat Rovira i Virgili, amb una nota de 12,8.

El primer degà de Medicina a Girona, Ramon Brugada, explica que «fa anys» que hi ha una demanda molt alta. «En una de les primeres promocions de Medicina a Girona, quan encara es puntuava sobre 10, vam baixar la nota de tall una dècima i hi va haver cua d’aspirants de tot Espanya per a poder-se matricular».  

L’any passat la nota de tall era de 12,8, la sisena més elevada de Catalunya, empatada amb Rovira i Virgili

Tot i que la previsió és que l'any que ve hi haurà dotze places noves de Medicina a la Universitat de Girona i, en el conjunt de Catalunya augmentaran un 12%, Brugada concreta que «no és suficient» tenint en compte totes les peticions que hi ha cada any.

«El topall s’ha de posar per força en la nota i és cert que tenim un problema greu i s’ha de gestionar d’alguna altra manera», manifesta. És per això que proposa que hi hagi una selectivitat «única» a tot Espanya i que en la nota global no es tingui en compte la qualificació del batxillerat o, almenys, que només puguin optar a estudiar Medicina aquells que tinguin una nota concreta d’aquesta etapa postobligatòria. «Una dècima més o una dècima menys pot ser crucial per entrar a la carrera, els exàmens haurien de ser tipus test, per evitar la subjectivitat del corrector», afegeix Brugada.

Per altra banda, lamenta que els estudiants que volen fer Medicina viuen una «gran pressió» durant tota l’etapa de batxillerat i, després, la selectivitat els acaba passant factura. «És normal que hi hagi molta frustració i hi ha estudiants que repeteixen la selectivitat moltes vegades per a poder entrar a Medicina i, a mesura que ho van intentant, la nota de tall va augmentant; això acaba provocant ansietat», lamenta.

Dificultat des de fa anys

El degà actual, José Manuel Fernández-Real, admet que la dificultat per entrar a la carrera existeix «des de fa molts anys». Explica que el fet que hi hagi la facultat a Girona ha ajudat a reduir la demanda. «Al principi es posava en dubte que faltarien metges i es qüestionava que hi hagués la facultat a Girona, sort que vam insistir perquè s’impulsés perquè ha quedat demostrat que és molt necessària i encara es queda petita; no entenc perquè hi havia tanta reticència», recorda.

A més, tot i l’augment de places l’any vinent -que admet que encara no està 100% garantida- lamenta que hi ha «limitacions» en el pressupost i, davant d’aquesta problemàtica, «només podem insistir perquè hi hagi més inversió».

El curs vinent les places a les universitats catalanes creixeran un 12%, dada insuficient per l’alta demanda

Malgrat tot, anima els estudiants que es queden a les portes d’entrar a la carrera que siguin persistents perquè «es pot trobar la manera d’aconseguir-ho». Fernández- Real posa d’exemple vies com la prova de més de 25 anys o repetir algunes assignatures específiques a la selectivitat. En la darrera jornada de portes obertes a la Facultat, com cada any, l’espai es va quedar petit de l’èxit d’afluència d’interessats a estudiar la carrera. 

Subscriu-te per seguir llegint