La Creu Roja incrementa un 12% l’atenció a persones en situació d’extrema vulnerabilitat a Girona

L'entitat va atendre a un total de 3.869 refugiats ucraïnesos durant el 2022

La presidenta de Creu Roja a Girona, Carme Campeny, amb el secretari i el coordinador en la presentació de la memòria de l’entitat.

La presidenta de Creu Roja a Girona, Carme Campeny, amb el secretari i el coordinador en la presentació de la memòria de l’entitat. / ACN

Meritxell Comas

Meritxell Comas

En tres anys, la Creu Roja ha incrementat un 12% l’atenció a persones en situació d’extrema vulnerabilitat a les comarques gironines, una realitat que evidencia la cronificació de la pobresa i que el coordinador de l’entitat, Jordi Martori, atribueix a les conseqüències de la inflació. Al llarg del 2022, un total de 32.361 persones han rebut suport per a cobrir les necessitats bàsiques d'alimentació, higiene, material escolar o ajuts per a fer front als subministraments bàsics. Són dades del Balanç d'Activitat 2022, que aquest matí s'ha presentat a la seu de l'entitat. En el conjunt dels seus àmbits d'intervenció, l'entitat va acompanyar l’any passat a un total de 57.480 persones.

Les xifres constaten que el rostre de la pobresa és cada vegada més extrem i femení. I és que mentre que abans de la pandèmia els majors damnificats eren persones en situació d'atur, ara es tracta de persones amb feines precàries i dones amb fills al càrrec que, tot i tenir ingressos, no poden fer front a les seves despeses quotidianes, a més de persones en situació d’infrahabitatge, receptors de rendes o persones grans que viuen soles. Aquest és, de fet, un dels col·lectius que més preocupa a l’entitat. «En un context en què cada vegada més s'han de tenir coneixements informàtics per tot, des de per a tenir una xarxa de suport a sol·licitar una prestació, és un col·lectiu en auge», ha assegurat Martori. Per altra banda, el coordinador ha remarcat que la pobresa té un accent femení, i és que al 2022 s’han incrementat un 79% les dones ateses amb dificultats socials.

L’organització va posar en marxa l’any passat el pla Reacciona per a donar resposta a les necessitats de la població en un context «d’increment continuat dels preus de béns i serveis bàsics». En el conjunt de les comarques gironines s’hi van destinar més de 129.000 euros procedents de fons propis. L’entitat també va fer una crida per a captar fons públics i privats, on ja han aconseguit més de 140.000 que es destinaran a la lluita contra la pobresa energètica.

Amb l’objectiu de fomentar la recuperació de l’autonomia econòmica i personal de les persones ateses, l’entitat també va implementar al llarg del 2022 programes d’ocupació i inserció laboral, a través dels quals va atendre 1.433 persones. D’aquestes, tres de cada deu van trobar feina. Una dada que, segons la nova presidenta provincial de la Creu Roja a Girona, Carme Campeny, «ens aporta molta alegria». Per la seva banda, Martori ha assegurat que «hem d’estar orgullosos perquè trobar feina no és fàcil», i va afegir que «hem focalitzat les formacions en sectors del mercat amb poca representació femenina».

Més de 3.800 ucraïnesos

Al llarg del 2022, la Creu Roja va atendre a un total de 3.869 refugiats ucraïnesos en el conjunt de les comarques gironines i en va allotjar fins a 1.205 en 11 municipis en el marc del programa d’acollida i integració del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. El coordinador de l’entitat va recordar que Creu Roja va instal·lar punts d’atenció a l’AP-7 i també a les estacions de tren de Figueres i Girona. 

Actualment, 1.205 continuen en els recursos de primera acollida i 152 «ja estan preparats per a l’autonomia». Les seves necessitats, però, han canviat, ja que si bé al principi els esforços se centraven en aconseguir un lloc on viure, ara l’atenció recau en l’escolarització dels infants, la tramitació de la targeta sanitària o l’assessorament per aconseguir un permís laboral. El col·lectiu ucraïnès representa el 89% del total de persones refugiades que va atendre la Creu Roja al llarg de l’any passat, procedents, principalment, de Colòmbia, Mali, Hondures i Rússia. En total, l’entitat va atendre 5.036 sol·licitants d’asil al llarg del 2022.

Un 10% més de despesa

La crisi de refugiats ha portat a un increment de la despesa. El pressupost de 2022 va ser de 9,8 milions d’euros i l’entitat va destinar 9,5 milions més a programes i serveis. El secretari de la Creu Roja a Girona, Josep Domènech, ha detallat que aquesta xifra és «un 10% més del previst», sobretot per la crisi ucraïnesa. Per altra banda, Domènech va destacar que el 25% del pressupost prové de les quotes dels socis i també hi ha hagut un 2,24% més de donacions per part d’empreses, entitats i particulars. L’organització va tancar el 2022 amb 2.158 voluntaris (el 59% de les quals són dones); 25.420 socis; i amb una plantilla tècnica de 190 persones.

Reptes de futur

Però avui també ha estat el moment de parlar de reptes de futur. En aquest sentit, l’entitat ha assegurat que la seva intenció és formar als voluntaris per a saber «com abordar la pobresa cronificada». En paral·lel, l’entitat també treballa per a preparar una estratègia d’atenció a les persones afectades pel canvi climàtic, sobretot, onades de calor. En aquest sentit, Martori ha recordat que si bé hi ha un dispositiu per a atendre les persones sense sostre durant els mesos de més freds, «aviat» caldrà crear-ne un altre per a atendre’ls en plena onada de calor. Per això creu que cal preparar la infraestructura i els recursos necessaris per a fer aquesta atenció, tant a nivell tècnic com formatiu. A més, també ha assenyalat que cal treballar en la integració, l’educació i l’ocupació per a dignificar l’estada dels refugiats; treballar la soledat no desitjada, tant per part de persones grans com dels joves, a través de la tecnologia; així com també el benestar emocional.