L'escola Lluís Castells de Riudaura intenta tornar a la normalitat després de la "tromba d'aigua" que la va inundar

Aquesta és la quarta vegada que el centre es veu afectat per les fortes pluges i la direcció demana prendre mesures

ACN

Classes plenes de fang, material d'oficina fet malbé o mobiliari afectat son part dels efectes visibles que va deixar la tempesta d'aquest dimarts a l'escola Lluís Castells de Riudaura. Però la pitjor conseqüència, explica la seva directora, Alba Bartrina, son els treballs d'alguns alumnes que s'han perdut i la decoració que s'ha malmès i que s'havia preparat expressament per aquest dijous poder celebrar la festa de final de curs. Una festa que no es podrà fer i que, de moment, no té data per celebrar-se. Els 110 litres per metre quadrat que van caure en dues hores van deixar amb 50 centímetres d'aigua l'interior de l'escola. Un fet que no és excepcional a Riudaura, i és que aquesta és la quarta inundació que pateix el centre.

Per això, Bartrina demana que es faci alguna obra al camp que hi ha just a sobre de l'escola i per on desborda l'aigua, cada vegada que plou amb intensitat. L'ensurt va ser important, explica la directora que recorda que van acabar traient els nens de les classes i els van anar acompanyant i deixant dins dels cotxes del personal, que estaven aparcats al costat. "Va ser horrorós. Al principi anava plovent i podíem treure l'aigua bé, però de cop va rebentar la porta d'emergència i va ser impossible", diu Bartrina.

La directora reclama que des de la Generalitat, l'Ajuntament i l'Institut Català de Finances (ICF) que és el propietari de l'edifici, actuïn per intentar buscar solucions per evitar que es torni a inundar una altra vegada. El problema, assenyala la directora, és que l'aigua baixa de manera violenta des d'un camp situat just a sobre i la canal que hi ha per intentar-la desviar cap al carrer es veu superat i salta a l'exterior del centre.

Un cop s'acumula allà, es fa impossible evitar que s'inundi l'escola. "Ja ha passat diverses vegades i hem de mirar què poder fer", assenyala l'alcalde de Riudaura, Agustí Llop. De fet, els pèrits tenien previst acostar-se a l'escola per analitzar els danys que havia patit i començar a posar fil a l'agulla per poder reobrir el centre amb normalitat.

Una tempesta a sobre

En Sergi és un veí de Riudaura que va anar al centre per intentar ajudar quan va veure la quantitat d'aigua que estava caient. Explica que la pluja era "controlada" però en mitja hora "va caure el cel", explica.

Quan va arribar al centre es va trobar amb alguns mestres intentant treure aigua amb galledes però "era impossible". La porta d'emergència de la sala d'entrada a l'escola va cedir per la quantitat d'aigua i va inundar totes les estances de l'escola.

A partir d'aquell moment es van intentar "salvar el que es va poder" com llibres, material fet pels nens o part de la decoració que ambientava l'escola per la festa prevista per aquest dijous, que no es podrà fer perquè el centre no té previst tornar a obrir, almenys, fins dilluns de la setmana vinent.

La sala de festes, també afectada

L'escola va ser la principal instal·lació afectada per la pluja, però no l'única. Més enllà dels embornals completament plens de fulles i algun desperfecte en algun carrer, la pluja va "fer mal" a la sala de festes que hi ha sota el polèmic Centre Cívic de Riudaura, que no està en funcionament.

En concret, a la sala de festes hi van aparèixer goteres que aquest dimecres encara eren ben visibles. El terra de la sala estava mig inundat i calia reparar part del sostre de la sala, situada sota el centre cívic que també va quedar inundat en part.