Els reis Felip VI i Letizia tornaran a les comarques gironines per entregar els premis Princesa de Girona

Després de cinc anys, els reis presidiran l'entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona que se celebraran a Caldes de Malavella

La família reial durant la cerimònia d'entrega dels premis Fundació Princesa de Girona el 2019 a Barcelona.

La família reial durant la cerimònia d'entrega dels premis Fundació Princesa de Girona el 2019 a Barcelona. / Fundació Princesa de Girona

ACN

Els reis Felip VI i Letizia presidiran l'entrega dels Premis Princesa de Girona a Caldes de Malavella. En concret, l'acte es farà el proper 5 de juliol a l'Hotel Camiral, segons ha informat la Fundació Princesa de Girona (FPdGi). D'aquesta manera, els reis tornen a les comarques gironines, després de cinc anys d'absència. L'última vegada que Felip i Letizia van visitar les comarques gironines va ser el 2018, a l'entrega dels premis que es va fer al Mas Marroch de Vilablareix. De fet, en aquella edició també hi va haver un acte a l'hotel Camiral, on se celebrarà aquest any la cerimònia. En aquella ocasió es van produir també manifestacions de caire independentista en contra de la visita dels monarques espanyols.

Els premis reconeixeran la violinista María Dueñas, l'enginyer i fundador d'Open Cosmos, Rafael Jordà, el doctor en Biomedicina de Lloret de Mar i professor a la Universitat de Yale (EEUU) Marc Schneeberger, l'artterapeuta i Fundadora d'Arte Paliativo Sílvia Fernández i la cofundadora de la xarxa de cura infantil Kidogo, Sabrina Habib.

El 2018 l'Ajuntament de Girona, que és el responsable de la gestió de l'Auditori, va al·legar unes obres com a motiu pel qual no es podia celebrar l'acte d'entrega. Això va obligar a traslladar-ho a Vilablareix i Caldes de Malavella. Des d'aleshores, la Fundació Princesa de Girona havia preferit fer l'entrega de premis a Barcelona, malgrat que la seu de la FPdGi es va mantenir a la capital del Gironès. L'any 2020 la fundació va decidir suspendre l'acte, en aquest cas per la pandèmia i la situació de risc que suposava.

Després de dos anys més a Barcelona, aquest 2023 la FPdGi ha decidit tornar a fer-ho a les comarques gironines. Si bé Felip i Letizia tornaran a la demarcació després de cinc anys, en el cas de les dues filles, Elionor i Sofía, serà la segona visita en un any. El juliol de 2022, l'hereva al tro i la seva germana van desplaçar-se a Figueres al Museu Dalí on hi van fer una visita.

L'octubre de 2017, el ple de l'Ajuntament de Girona va declarar persona non grata Felip VI, una decisió que es va ratificar posteriorment l'any 2018.