Un nou tractament per al càncer de pulmó eleva la supervivència un 20%

L’estudi ha confirmat els bons resultats de combinar la quimioteràpia i la immunoteràpia

Joaquim Bosch Barrera a l'entrada de consultes externes del Trueta i l'ICO.

Joaquim Bosch Barrera a l'entrada de consultes externes del Trueta i l'ICO. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’estudi NADIM II aconsegueix consolidar un nou estàndard de tractament per al càncer de pulmó que suposa un augment del 20% en la supervivència i que pot arribar a beneficiar a més de 6.000 pacients a l’any arreu de l’Estat.

Els resultats d’aquest estudi, liderats pel Grup Espanyol de Càncer de Pulmó i que han estat publicats a la revista científica New England Journal of Medicine, ratifiquen el gran benefici de la químio-immunoteràpia amb nivolumab abans d’operar els tumors de pulmó en estadi III.

L’Institut Català d’Oncologia és l’hospital que ha aportat més pacients de tot l’Estat a l’estudi, un total de divuit repartits en els seus centres territorials de l’Hospitalet (onze), Girona (sis) i Badalona (un).

L’estudi també ha comptat amb la participació d’altres instituts de recerca. Els resultats obren una porta a augmentar el percentatge de pacients que aconsegueixen una remissió completa del tumor a llarg termini. 

En aquest sentit, les dades mostren que un 36,8% dels pacients aconsegueixen una reducció completa del tumor, davant el 6,9% que ho fa amb l’enfocament tradicional d’aplicar el tractament després de la cirurgia.

Girona ha col·laborat en l’estudi amb la participació de sis pacients de l’Institut Català d’Oncologia

També és molt clara la millora en la supervivència, ja que amb la químio-immunoteràpia abans de la cirurgia un 85% dels pacients sobreviuen dos anys després d’haver realitzat el tractament davant al 63% que ho fa amb l’enfocament tradicional d’aplicar el tractament després.

Aquesta visió permetria elevar el nombre de pacients que finalment poden ser operats: el 93% dels pacients del grup de teràpia combinada es van sotmetre a cirurgia després del tractament, en comparació amb el 69% en el grup de control.

«Un petit gran avenç»

El doctor Joaquim Bosch Barrera, investigador de l’ICO Girona i l’Idibgi, ha participat en l’estudi. Manifesta que es tracta d’un «petit gran avenç en el càncer de pulmó localitzat» per l’impacte en la supervivència. Bosch Barrera és referent de tumors toràcics a l’ICO Girona i porta a terme diversos estudis i assaigs a Girona. 

En altres assaigs, destacava que la immunoteràpia sol funcionar en un 20% de càncers de pulmó, però el procés habitual és combinar-la amb la quimioteràpia. «El gran canvi és que fa uns anys primer es feia quimioteràpia i després immunoteràpia, però ara es fan els dos tractaments a la vegada perquè hi ha més efectivitat», explica Bosch Barrera, qui admet que la ciència ha avançat molt en els últims deu anys, «molt més» que en les anteriors dècades.