Creix un 62% el nombre de metges gironins que marxa a l’estranger en quatre anys

L’any passat hi va haver 108 baixes en total, de les quals 13 van ser de professionals que van decidir anar a treballar en un altre país

Una metgessa atentent una pacient en una consulta.

Una metgessa atentent una pacient en una consulta. / Metges de Catalunya

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La situació laboral en l’àmbit sanitari continua empenyent molts professionals a marxar a l’estranger per a buscar llocs de feina amb millors condicions, fet que augmenta el dèficit de metges, tenint en compte que cada vegada hi ha més problemes per a cobrir vacants.

Segons dades del Col·legi de Metges facilitades a aquest diari, l’any passat hi va haver tretze baixes col·legials de facultatius que es van traslladar a l’estranger, dada que va augmentar un 62% respecte al 2019, quan n’hi va haver vuit. L’augment més significatiu es va produir el 2021, quan van sol·licitar la baixa per aquest motiu quinze metges, sis més que el 2020. 

Per altra banda, pel que fa al nombre de baixes col·legials en total, l’any passat n’hi va haver 108, dada similar que la del 2021, quan n’hi va haver 109. Seguidament, el 2020 n’hi va haver 100 i; el 2019, 75. En aquest cas, l’increment més pronunciat es va produir el 2020, amb una quarta part més que el 2019. El 2020 va ser l’any de l’eclosió de la pandèmia, quan hi va haver més impacte assistencial. 

El nombre de baixes col·legials es pot produir per molts motius. A part de marxar a l’estranger, també n’hi ha que van a treballar a una altra província o comunitat autònoma i s’inscriuen a un altre col·legi professional o d’altres que decideixen abandonar la professió, entre altres motius. Des del Col·legi matisen que les baixes no tenen en compte les jubilacions, és a dir, les baixes són metges que marxen del col·legi gironí, ja que els que es jubilen continuen col·legiats.

De forma paral·lela, també han crescut les altes. L’any en què es va produir més creixement va ser el 2022, amb 237, un 32% més que el 2021, quan se’n van registrar 180. El 2020 n’hi va haver 148 i el 2019, 159. 

Per a poder treballar a l’estranger, l’Organització Mèdica Col·legial, entitat que agrupa tots els col·legis d’Espanya, emet uns certificats anomenats «d’idoneïtat». El col·legi gironí no ha tingut en compte el nombre d’aquests certificats per avaluar el nombre de professionals que han marxat, perquè hi ha metges que poden treballar a l’estranger i aquí a la vegada, un fet més habitual a Girona que altres províncies per la proximitat amb França. De fet, hi ha metges que treballen a Girona i que donen algun servei a França.

El perfil: metgessa de família

Segons la radiografia plantejada en el darrer informe de l’Organització Mèdica Col·legial (OMC), el perfil de professional més habitual que sol marxar és el d’una dona, metgessa de família i de menys de trenta-sis anys.

Durant l’any passat, l’OMC va emetre 4.614 certificats d’idoneïtat per poder treballar a l’estranger i 358 metges es van donar de baixa de la col·legiació a Espanya després de sol·licitar el certificat d’idoneïtat expedit pel Consell General de Metges, segons avança La Opinión de Murcia. Aquestes dades suposen un augment de l’11,7% quant al nombre total d’emissió de certificats respecte als registrats un any abans, fet que confirma la tendència a l’alça en el nombre total de sol·licituds que hi ha des del 2011.

Els països més escollits pels facultatius espanyols són França, Regne Unit, Irlanda, Itàlia i Alemanya

Després dels metges de família, els especialistes que més opten per marxar a altres països són els d’Oftalmologia, Anestesiologia i Reanimació, Pediatria i Obstetrícia i Ginecologia.

Les destinacions més escollides pels sol·licitants són França, Regne Unit, Irlanda, Itàlia i Alemanya (189). Mentre que entre les destinacions no europees, els països més sol·licitats són Argentina, seguit dels Emirats Àrabs. A més, el 56% dels sol·licitants dels certificats pertanyen a l’àmbit hospitalari i un 12% a atenció primària.

Les places MIR augmentaran un 4% l’any que ve

El Ministeri de Sanitat ha anunciat aquesta setmana un total de 11.600 places de formació sanitària especialitzada per a la convocatòria del 2024, un «nou rècord històric», que suposa un augment del 4% respecte a l’any anterior, gairebé 500 places més, segons ha explicat el ministre José Miñones després la celebració de la comissió de recursos humans celebrat aquest matí i en què participen les comunitats autònomes. És el novè any dincrement de places. D’aquestes 11.600 places, un total de 8.767 corresponen seran de metges.

Subscriu-te per seguir llegint