Què faig amb els nens a l’agost? Les famílies demanen ampliar casals i colònies

Entitats com Fundesplai decideixen, per la demanda de les famílies, estendre les activitats al segon mes vacacional. Les empreses alerten que als municipis d’interior no hi ha prou nens interessats per organitzar grups

Nens en una piscina

Nens en una piscina / José Luis Roca

O. Pereda

Un cop acabat el curs escolar, el puzle de la conciliació s’agreuja encara més a l’agost, quan l’oferta de campaments brilla per la seva absència. Molts pares tenen les vacances al juliol o disposen de només unes setmanes de descans a l’agost, però no el mes sencer. Quines opcions tenen els pares i les mares? Malgrat les dificultats de treballar a casa compartint espai amb els nens, el teletreball és una opció sempre que l’empresa i el tipus d’ocupació ho permeti. Una altra taula de salvació són els avis o, en funció de la butxaca de cada llar, contractar un cangur, quelcom que eleva la despesa a l’enèsima potència. Algunes famílies que viuen en urbanitzacions contracten monitors de lleure per a estar amb els nens durant unes hores. La despesa continua sent elevada però més assumible, ja que es reparteix.

Una de les reivindicacions del col·lectiu Educació 360 és, precisament, la d’ampliar l’oferta educativa i lúdica infantil durant el mes d’agost. Però hi ha qui ja ho ha fet. És el cas de Fundesplai, la Fundació Catalana de l’Esplai, que al llarg de tot l’estiu ha posat a disposició de les famílies 62.000 places i 8.000 beques.

Fins fa uns vuit anys, la fundació només organitzaven activitats infantils l’última setmana de juny, tot el mes de juliol i la primera quinzena de setembre. No obstant això, van detectar la demanda de moltes famílies per a agost. Als casals urbans, als tallers i a les jornades a la piscina s’afegeix el component social perquè els nens acudeixen a barris on hi viuen famílies en situació de vulnerabilitat. Des del 30 de juliol fins al 10 d’agost, Fundesplai també organitza diversos camps de treball on els joves participen en la realització de millores en favor de la comunitat, des d’indrets com Ogassa (Ripollès) a la Selva de Mar (Alt Empordà).

Intel·ligència artificial

A l’estiu, hi ha vida més enllà de la piscina. Fundesplai també ha organitzat (això sí, només al juliol) un nou campament d’Intel·ligència Artificial (IA) i drons. Dos investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya, Karina Gilbert i Miguel Angel Valero, exerciran de «monitors» per explicar als participants (de 12 a 17 anys) els secrets de la IA i els dons.

«A les poblacions costaneres hi ha més casals a l’agost perquè els pares es dediquen al turisme»

Conxi Cabezas

— Directora de l'empresa Anncon Lleure i Oci

Caiguda de la demanda

Des de l’empresa de lleure La Bambalina, amb seu a Banyoles, alerten, però, que a l’agost cau la demanda. «A vegades no et surt ni a compte fer casals», assegura la responsable de l’empresa, Maria Teresa Terrats. «Al juliol estem molt plens, tenim 140 infants matriculats als casals que organitzem a Salt, Gualta i Caldes de Malavella, però a l’agost com a molt podem arribar a tenir 30 nens», diu.

La directora de l’empresa Anncon Lleure i Oci (amb seu a Sant Feliu de Guíxols), Conxi Cabezas, destaca que «per tònica general, a les poblacions de la costa hi ha més casals al mes d’agost perquè els pares necessiten conciliar la seva vida professional amb la personal, tenint en compte que la major part dels progenitors es dediquen al turisme». Amb tot, assegura que «en les poblacions interiors no hi ha prou nens interessats per a poder fer casals a l’agost, i directament des dels ajuntaments o bé ho descarten o bé ho tiren endavant i assumeixen ells les despeses».

Subscriu-te per seguir llegint