Banyoles forma un govern dividit en set àrees i quatre tinències d'alcaldia

Els regidors de l'equip de govern cobraran un màxim de 54.000 euros anuals, igual que els quatre últims anys

Els regidors de l’Ajuntament de Banyoles en el ple d’aprovació del cartipàs municipal

Els regidors de l’Ajuntament de Banyoles en el ple d’aprovació del cartipàs municipal / Ajuntament de Banyoles

ACN

El ple de Banyoles ha donat llum verda aquest dilluns al vespre al cartipàs municipal que organitza el govern local en set àrees diferents i quatre tinències d'alcaldia. La primera d'elles serà per a Jordi Congost, que liderarà Polítiques Territorials i Esports i aglutinarà competències d'urbanisme i habitatge. Esther Busquets assumirà l'àrea de Polítiques Socials, Educatives i Joventut, entre les quals hi haurà l'àrea de Serveis Socials que va estrenar l'Ajuntament després de superar els 20.000 habitants. Aquest mandat els regidors de govern cobraran un màxim de 54.000 euros anuals, igual que els quatre últims anys. A més, hi haurà sis regidors amb dedicació exclusiva, un amb dedicació parcial del 60%, un altre del 50% i dos més del 30%.

El cartipàs municipal de Banyoles ha tirat endavant amb els onze vots a favor dels regidors de Junts. És la majoria absoluta dels vint-i-un representants que hi ha al consistori banyolí, quatre més que en l'anterior mandat després que el municipi arribés als 20.000 habitants.

Dos d'aquests nous regidors van anar a Junts, que van passar de tenir-ne nou a tenir-ne onze i mantenen la majoria absoluta. Ara, l'alcalde Miquel Noguer ha anunciat l'estructura del nou govern local, que es dividirà en set àrees diferents.

La primera d'elles serà de Polítiques Territorials i Esports. Estarà dirigida per Jordi Congost, que serà primer tinent d'alcalde, i comptarà amb les competències d'urbanisme, planificació territorial, habitatge i rehabilitació d'edificis. Congost també serà el responsable dels consells de barri de Banyoles.

La segona àrea serà per a Esther Busquets i portarà Polítiques Socials, Educatives i Joventut. D'aquesta àrea, Busquets serà la tinenta d'alcalde i portarà les polítiques Socials, d'Igualtat, Salut i LGTBIQ+. Dins d'aquesta àrea, Educació serà per a la regidora delegada Anna Comalat i Ariadna Llop serà la delegada de Joventut.

Cuenca manté Cultura

La tercera àrea estarà encapçalada pel tinent d'alcalde Miquel Cuenca i serà per a Cultura i Festes. En aquest cas, Miquel Cuenca gestionarà el projecte de la nova biblioteca de Banyoles i també el fons Next Generation sobre la casa Mas Teixidó. Per contra, Cultura perdrà la gestió de l'escola de música, que passa a mans d'Educació.

Anna Tarafa serà la quarta tinenta d'alcalde i dirigirà l'àrea de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme. Per altra banda, Albert Tubert seguirà essent el Batlle d'Aigües de Banyoles i a més serà regidor de Polítiques Mediambientals. Serà l'encarregat de fer polítiques d'estalvi d'aigües, mitigació del canvi climàtic pla d'acció d'energies renovables i gestió de residus.

La gestió econòmica de l'ajuntament seguirà depenent de Gemma Feixas, que portarà la regidoria d'Economia i Recursos Humans. La setena àrea serà per Josep Maria Teixidor que gestionarà Administració i també polítiques digitals.

Sous de 54.000 euros anuals

Els regidors del govern local mantindran els sous que hi havia el mandat passat, en 54.000 euros anuals en funció de la seva dedicació. L'alcalde Miquel Noguer recorda que el topall legal és de 63.000 euros anuals però que el govern local ha decidit quedar-se "9.000 euros per sota" per responsabilitat. En aquest mandat hi haurà sis persones amb dedicació exclusiva, és a dir que cobraran els 54.000 euros anuals. Un dels regidors del govern tindrà una dedicació parcial al 60%, un al 50% i dos més al 30%. El sou d'aquests quatre regidors es calcula en funció de la dedicació que tinguin com a regidors.

Pel que fa a càrrecs de confiança, hi haurà el coordinador de patrimoni cultural, tot i que Noguer ha destacat que tenen la intenció de crear la plaça de treballador públic perquè té un perfil molt tècnic. Amb això volen acabar amb "20 anys d'eventualitat" d'aquest càrrec. També hi haurà un adjunt d'alcaldia per fer suport administratiu i aquest mandat crearan una plaça d'assessor per a serveis socials. Noguer ha destacat que la intenció també és convocar una plaça pública per aquesta feina, perquè volen que tingui un perfil molt tècnic. L'alcalde ha recordat que tot i així, només tindran tres càrrecs malgrat que el límit legal és de set. A més, ha insistit que "la voluntat és treure'n dos" perquè passin al cos de funcionariat.

Pel que fa als regidors que cobren per assistència, aquest mandat cobraran 300 euros per plenari. Si bé el mandat anterior en van ser 250, aquest 2023 s'ha apostat per augmentar 50 euros la dotació. Malgrat tot, no es preveu canviar la partida en els propers quatre anys, igual que en l'anterior mandat.