Banyoles comença les obres d’ampliació de la llar d’infants de la Balca

L’alcalde recorda que se superaran el centenar de places públiques

La llar d'infants La Balca de Banyoles

La llar d'infants La Balca de Banyoles / Google Maps

ACN

L’Ajuntament de Banyoles preveu començar aquesta setmana les obres a la llar d’infants de la Balca per ampliar-la i tenir 33 places noves. Des d’aquesta setmana, els infants ja s’han traslladat a l’escola de Can Puig perquè les màquines puguin treballar en el centre. L’alcalde del municipi, Miquel Noguer, ha detallat que amb l’ampliació, el municipi tindrà 107 places públiques la “major oferta” que ha tingut mai el municipi. Noguer confia en què hi hagi prou places per a totes les famílies i ha recordat que hi ha “uns 150 naixements a l’any” a la ciutat. L’alcade respon a les crítiques per la manca de places que la ciutat mai ha tingut problemes amb les llars d’infants i confia arribar a “un equilibri” amb l’oferta privada.

Banyoles preveu estrenar a partir del gener l’ampliació de la llar d’infants de la Balca i passar de tenir 74 infants a tenir-ne 107 matriculats. Els propers dies començaran les obres per posar els fonaments de l’ampliació de l’edifici i l’objectiu és que al llarg del juliol i l’agost es facin totes les obres que afectin a l’edifici actual i al pati.

D’aquesta manera, la intenció és que el setembre el curs comenci amb la màxima normalitat possible mentre les obres es concentrin a la part nova per acabar d’enllestir les instal·lacions i que a partir del gener ja hi puguin anar-hi 33 infants més.

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha remarcat que amb aquesta ampliació la ciutat passarà a tenir “el major nombre de places públiques” que ha tingut mai la capital del Pla de l’Estany. Noguer ha recordat que fa deu anys hi havia entre 240 i 260 naixements a l’any i ara n’hi ha uns 150. Tot i així, la situació també és diferent a la de fa deu anys perquè hi ha hagut “un punt d’inflexió” en les matrícules a la llar d’infants pública des del moment en què el Govern va anunciar la gratuïtat de les places d’Infantil 2.

Això va provocar que hi hagi més famílies que vulguin apuntar els fills a l’escola bressol pública i per això han optat per ampliar amb 33 places noves. Des d’aquest dilluns els alumnes de la Balca ja s’han traslladat a l’escola de Can Puig mentre durin les obres de fonamentació. El projecte compta amb un pressupost de 348.660 euros. Amb l’ampliació, el centre oferirà 8 places d’I0, 39 d’I1 i 60 d’I2.

Queixes per falta de places públiques

Malgrat tot, un conjunt de famílies es queixa que aquestes 33 places no són suficients i critiquen que no s’arribi al 33% que recomana el Consell Europeu. Les famílies asseguren que a dia d’avui l’Ajuntament de Banyoles només té un 14% de les places públiques i que amb l’ampliació de la Balca s’arribarà al 19%, encara per sota de la recomanació europea.

Miquel Noguer ha respost a les crítiques recordant que hi ha altres llars d’infants en municipis propers a Banyoles que sempre tenen places disponibles i que “fins ara mai hem tingut problemes” en les matrícules. Per això demanen a les famílies paciència i analitzar la situació després de la matrícula. “Quan teníem 250 naixements l’any i 74 places no hi havia protestes”, ha lamentat Noguer.

Per altra banda, el batlle ha anunciat que el Govern també ha aprovat l’ajuda de 800 euros que donen en infants que vagin a centres privats en totes les llars d’infants que hi ha a Banyoles. Per això creu que aquells que no puguin entrar a la Balca, podran accedir en d’altres centres que hi ha al municipi amb un cost menor.