Superar el repte: de la presó al mercat laboral gironí

Uns 300 interns en règim obert han treballat en empreses gironines l'any 2022

Justícia s'ha reunit amb empreses de la província per detectar les necessitats del territori

Reunió entre el Departament de Justícia i el teixit empresarial gironí.

Reunió entre el Departament de Justícia i el teixit empresarial gironí. / Departament de Justícia

Ariadna Sala

Ariadna Sala

La reinserció és l'objectiu del compliment de pena de presó de qualsevol delicte. I si bé ja no és senzill en cap dels seus aspectes, la qüestió laboral és un dels punts clau que pot marcar la diferència amb la reincidència.

El Departament de Justícia compta amb una empresa pública dedicada a abordar aquesta qüestió. Es tracta del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), que té diverses potes, entre formatives i laborals, per tal de fer més fàcil pels interns el seu dia a dia un cop surten de les parets dels centres penitenciaris.

Segons les dades de Justícia de 2022, uns 300 interns que han assolit el tercer grau o algun benefici penitenciari, bé a la Presó de Figueres (Puig de les Basses) o al Centre Obert Montilivi han aconseguit feina mitjançant els programes de reinserció laboral del CIRE. Es tracta d'una xifra molt important segons el seu director, David Font, que assegura que en termes generals, els interns "tenen absoluta predisposició en capacitar-se i reinserir-se". Per aconseguir-ho, és "molt important", segons el director, que tinguin "guies que els orientin sobre quines són les seves millors opcions quan surtin".

Per tal d'identificar les sortides laborals amb més necessitats de la província de Girona, avui el Departament s'ha reunit amb una desena de representants del teixit empresarial, entre els quals la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) i les associacions Metall Girona i Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG). La trobada, la primera que Justícia ha organitzat des de la irrupció de la pandèmia, s'ha dut a terme a l'Auditori Josep Irla de Santa Caterina, i el sector empresarial ha traslladat quins són els itineraris amb més demanda a Girona, entre els quals hi ha el de la soldadura o el de la reparació de vehicles. D'aquesta manera, el CIRE pot ajustar les formacions professionals que ofereix dins els centres per orientar-los millor segons la demanda actual del mercat.

Per ara, el CIRE imparteix prop de 250 cursos l'any, dels quals se'n beneficien unes 2.500 persones, i que estan homologades pel SOC o especialitzades amb altres certificats oficials de restauració, jardineria, lampisteria, soldadura, informàtica i confecció.

Durant les pròximes setmanes Justícia repetirà les trobades en altres territoris catalans per individualitzar les demandes de cada indret. De cara a la següent reunió amb l'empresariat gironí, s'intentarà filar més prim i estrènyer lligams amb gremis més específics.

Reinserció des de dins

El primer pas, però, ja es fa des de dins els centres penitenciaris. Mentre no poden sortir a l'exterior, els presos tenen l'opció de dur a terme diferents feines entre les quals la confecció, manteniment d'exteriors, cuina, fleca o neteja dels mòduls, entre d'altres. A Girona hi ha 399 interns que hi treballen, i 11 empreses gironines encarreguen tasques de producció parcial o total a l'empresa pública de Justícia als centres penitenciaris.

"Volem facilitar la igualtat d'oportunitats dels interns en la reinserció laboral i que vegin les possibilitats de crèixer un cop aconsegueixen la seva llibertat", conclou Font.