Treure’s el carnet de conduir a Girona: arriben millores però la prefectura es col·lapsa

Les autoescoles gironines preveuen un estiu «més tranquil» amb l’entrada de dos examinadors interins, el canvi en el temps de l’examen de circulació de moto i la previsió d’examinar camions a la tarda però alerten de la falta de personal a la seu de la DGT

Vehicles d’autoescola circulant per la carretera Santa Coloma de Girona en una foto recent.

Vehicles d’autoescola circulant per la carretera Santa Coloma de Girona en una foto recent. / ANIOL RESCLOSA

Eva Batlle

Eva Batlle

S’espera un estiu «més tranquil» per als qui volen obtenir el permís de conduir a Girona, així ho explica el president de l’Associació d’Autoescoles de les comarques de Girona, Joan Sala. Això no vol dir que s’hagi esponjat la borsa d’alumnes pendents -que està pel voltant dels 7.000- però s’estan fent millores que fa augurar una temporada d’estiu més pausada per les autoescoles. Tot i això, des del sector alerten de la situació de falta de personal que viu la prefectura de la DGT (Direcció General de Trànsit)i que en un futur, pot acabar portant problemes a les autoescoles i als ciutadans. 

Les millores que permetran començar a esponjar una mica les llistes d’alumnes pendents passen d’entrada per la incorporació de dos examinadors interins a Girona. Són dues persones que fan que la xifra del personal examinador arribi a les 12 persones, indica Sala. No és el nombre ideal perquè aquest seria de 16, i no s’hi ha arribat mai a la província. Amb tot, ahir també es va anunciar a través de la CNAE (Confederació Nacional d’Autoescoles) que també hi ha s’han convocat dues noves places a Girona. Dues persones més que per ara, no tenen data d’arribada, però que ajudarien a subsanar la manca de personal a aquesta província, indica Joan Sala.

A banda de personal, hi ha un tema que també està facilitant que es puguin examinador més persones del carnet de moto. Un permís que necessiten molts professionals -per exemple futurs policies locals-

El canvi ha consistit en la disminució del temps de circulació i ara, aquest s’equipara al del permís de cotxe, és de 30 minuts. Això permet, per tant, que cada autoescola pugui presentar dues persones cada hora i no com succeïa abans. 

Anteriorment, com recorda el representant de les autoescoles de les comarques de Girona, l’examen de circulació de moto era de 35 minuts i això provocava que es presentessin menys alumnes perquè en una hora només en podien fer un.

Examinar camioners a la tarda

D’altra banda, hi ha una novetat que es preveu que pugui iniciar-se abans de les vacances d’estiu. Es tracta d’examinar del permís de camió a les tardes. Aquesta novetat, diu Sala, permetrà esponjar també la llarga llista que tenen les autoescoles de professionals del sector o per exemple, futurs bombers que necessiten el permís i que actualment s’examinen amb menys freqüència per falta d’horaris disponibles. Aquesta decisió de la DGT és recent i serà possible amb la realització d’hores extraordinàries dels examinadors, subratlla Sala i que veu amb bons ulls. El sector dels transports s’havia queixat d’aquest estancament dels exàmens de conduir i tot indica, que ha tingut el seu fruit. 

El que, en canvi, no ha canviat és la gent que hi ha pendent de treure’s el permís de conduir cotxe. Dels 7.000 alumnes pendents, n’hi hauria un tant per cent molt elevat -gairebé la majoria- que són d’aquest permís, perer tant, la solució en aquest cas passa amb més capacitat per examinar.  Aquest estiu els exàmens pràctics s’allargaran fins a la primera setmana d’agost. 

Alerta a la prefectura de la DGT

La nota més negativa que pateix ara mateix la DGT, segons el president de les autoescoles, és la situació que es viu a la prefectura i que també pateixen altres de Catalunya. El president de l’Associació d’Autoescoles de les comarques de Girona destaca que hi ha perill que tanqui la seu de Sabadell de la DGT i recorda que Girona tampoc passa pel millor moment. Hi ha una falta endèmica de personal i en l’actualitat, és difícil aconseguir una cita prèvia

D’altra banda, destaca que en un futur si segueix disminuint el personal perillen la tramitació d’alguns tràmits. En el cas de les autoescoles, des de la DGT els preparen els documents per anar a examen. Però destaca que la gent que hi ha a finestreta n’és poca i tenen molta feina. Reclama que s’inverteixi més a revertir aquesta situació.

Subscriu-te per seguir llegint