El torn d’ofici a la província arriba a un màxim històric d’assistències durant el 2022

L’any passat els advocats inscrits a la justícia gratuïta van fer més de 38.000 actuacions, de les quals un 31% van ser per defensar detinguts

La presidenta del CICAC, Encarna Orduna i la responsable de la comissió del Torn d'Ofici, Eulàlia Barros.

La presidenta del CICAC, Encarna Orduna i la responsable de la comissió del Torn d'Ofici, Eulàlia Barros. / Consell de l'Advocacia Catalana

Ariadna Sala

Ariadna Sala

Les assistències al torn d’ofici a la província de Girona van arribar l’any passat a un màxim històric, superant les 38.000 actuacions, un 7% més que l’any 2021. Es tracta d’un augment en consonància a escala catalana, tot i que més pronunciat, ja que durant el 2022 es van fer 339.556 actuacions a Catalunya, un 6% més.  

El col·legi de l’advocacia de Girona va tancar l’any amb 28.359 actuacions, de les quals més de 12.500 (un 44%) van estar relacionades amb assumptes de naturalesa penal. En segon lloc, van fer 9.000 assistències (un 31% del total) per defensar detinguts, i ja en un volum molt menor van fer-ne prop de 3.000 associades a temes de dret Civil i de Família. Pel que fa al suport a les víctimes de violència masclista, que també compten amb un advocat d’ofici en el moment d’interposar una denúncia, es van fer 1.839 assistències, un 7% del total. 

El Col·legi de Figueres també va notar una pujada de l’activitat relacionada amb la justícia gratuïta durant el 2022. En el seu cas, van fer 8.826 actuacions durant el 2022, un 7% més que l’any anterior. L’assistència a persones detingudes (2.734) va ser pràcticament la mateixa que les que estaven relacionades amb altres assumptes de dret Penal (2.753). En tercer lloc, i en un volum molt superior a les actuacions del col·legi gironí, es van fer 2.204 assistències en temes de contenciosos-administratius (al col·legi de Girona se’n van fer 594). En el cas de la justícia gratuïta oferta a les víctimes de violència masclista, se’n van fer 610.

La província de Girona compta amb 644 advocats inscrits al torn d’ofici. El col·legi de l'advocacia de Girona és el que més lletrats inscrits té (544), per davant del de Granollers (454).

Més inversió per la Justícia

La presidenta del Consell de l’Advocacia de Catalunya (CICAC), Encarna Orduna i la responsable de la Comissió del Torn d’Ofici, Eulàlia Barros, van fer un balanç positiu de les dades, però també van reclamar a les administracions que s’augmenti la inversió pel torn d’ofici. També demanen que s’actualitzi el sistema retributiu i que es millori la situació de les guàrdies als detinguts i a les víctimes. 

D’altra banda, el CICAC té pendent impulsar els protocols d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència, en consonància amb el programa pilot Barnahus del govern català, així com el d’atenció a dones internes a presons víctimes de violència masclista.