Com estan els embassaments a Catalunya? Així estan les reserves d'aigua catalanes

El pantà de Susqueda, en una imatge d'arxiu

El pantà de Susqueda, en una imatge d'arxiu / DAVID APARICIO

Francisco José Moya/Valentina Raffio

Després d'una primavera excepcionalment seca, les pluges de finals de maig i principis de juny van donar un petit respir als embassaments catalans. No obstant això, entrat el mes de juliol la situació ha tornat a empitjorar i els pantans es troben ara per sota del 30% de la seva capacitat a causa de la falta de precipitacions en plena onada de calor. En cas de seguir aquesta dinàmica, durant el mes de setembre es podrien arribar a registrar unes xifres tan baixes com en la sequera històrica de 2007, quan es va tocar fons amb els pantans al 21%.

De fet, fa més de dos anys que les precipitacions escassegen a Catalunya. La falta d'episodis més continuats de pluges, d'una banda, i l'augment de les temperatures, per un altre, han gestat una de les sequeres més intenses viscudes en el territori. El mal estat dels embassaments catalans, una de les principals fonts d'aigua tant per a la indústria com per a la ciutadania, ha obligat a la Generalitat a declarar la situació d'excepcionalitat en la gran majoria de comunitats i a aplicar restriccions en l'ús d'aigua en diferents sectors.

Però com sabrem si la situació millora? Quan s'aixecaran les restriccions? I quan sabrem que ha acabat la sequera a Catalunya? Un dels indicadors més importants per a respondre a aquestes preguntes és l'estat dels embassaments catalans.

Els embassaments catalans reben aigua a partir de dues fonts: l'Ebre i els seus afluents, la gestió dels quals depèn directament del Ministeri de Transició Ecològica, i les conques internes, que estan en mans de la Generalitat. Aquestes últimes compten amb un total de nou embassaments. Aquestes infraestructures van ser dissenyades per a emmagatzemar gairebé 695 hectòmetres cúbics d'aigua. En els últims deu anys, han estat de mitjana per sobre dels 550 hm³. Ara, en canvi, fa mesos que estan prop del 30%.

Les dades indiquen una evolució lenta (i poc animant) de l'actual sequera. Després de més de dos anys de pluges escasses i irregulars, les precipitacions de les últimes setmanes semblen haver donat un respir als embassaments catalans. Els registres mostren com, a poc a poc, les reserves hídriques s'estan recuperant. Això sí, encara queda un llarg camí per a tornar a nivells normals. La sequera, ara com ara, continua sent extrema a Catalunya.

La capacitat dels embassaments de les conques internes és dispar. Van des dels 3,74 hm³ del pantà de Foix, a Castellet i la Gornal, fins als 233 hm³ que caben a Susqueda.