El 41% de nous metges col·legiats aquest any a Girona són estrangers

Tres quartes parts dels professionals que tenen menys de 35 anys són dones, mentre que en els de més de 45 hi ha predomini d’homes

L'entrada del centre mèdic Güell, en una imatge d'arxiu.

L'entrada del centre mèdic Güell, en una imatge d'arxiu. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

El Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) ha col·legiat 154 metges en els sis primers mesos d’aquest any. D’aquests, setanta són MIR, és a dir, metges interns residents que han obtingut plaça a la demarcació gironina per fer l’especialitat. La resta són professionals provinents d’altres províncies o països.

Si tenim en compte la nacionalitat, el 59% són espanyols i el 41% procedeixen d’altres països, concentrats majoritàriament a Amèrica Llatina. D’aquesta manera, seguint l’ordre després d’Espanya, Colòmbia és el segon país d’on provenen més facultatius, amb un 13% del total. Seguidament, hi ha Veneçuela, amb un 6%; Argentina, amb un 5%; Cuba, amb un 4% i Perú, amb un 2%. Per últim, hi ha una sèrie de països amb un percentatge irrisori però que en tot el conjunt sumen l’11% restant. Es tracta de Mèxic, Panamà, Hondures, República Dominicana, Bolívia, Equador, El Salvador, Palestina, Xina, Marroc, França, Regne Unit, Portugal, Ucraïna i Rússia. 

Entre els 154 nous col·legiats es consolida la tendència femenina dels últims anys, amb un 65% de metgesses davant el 35% de metges. Així mateix, els professionals de menys de 35 anys que s’han col·legiat són, principalment, dones mentre que entre els col·lectius d’edats més avançades predominen els metges davant les metgesses.

Concretament, entre els professionals que tenen menys de 35 anys, s’han col·legiat 72 dones i 26 homes. Respecte a la franja de 35 a 44 anys, hi ha 21 dones i 12 homes. A partir d’aquí, es produeix un gir i hi ha més homes. En la franja de 45 a 54 anys, hi ha 9 homes i 6 dones; en la de 55 a 64, 5 homes i 1 dona; en la de 65 a 69, un home i, finalment, s’ha col·legiat un home de més de 70 anys. 

Per altra banda, sense tenir en compte el sexe, la majoria de nous col·legiats tenen menys de 35 anys, el 64% del total. Això es deu al fet que una setantena de facultatius són MIR i, per tant, fan davallar la mitjana d’edat. 

Medicina de Família, líder

L’especialitat més demanada entre els MIR ha estat la de medicina familiar i comunitària, seguida, de llarg, per anestesiologia i reanimació, radiodiagnòstic, pediatria i medicina interna. Cal tenir en compte que medicina familiar és l’especialitat amb més oferta i és per això que lidera el nombre de places adjudicades, tot i que fa dos anys que no s’aconsegueixen cobrir totes.

Segons dades del Col·legi, el 34% dels nous col·legiats han escollit medicina de família. Seguidament, anestesiologia i reanimació, radiodiagnòstic, pediatria, medicina interna han estat escollides pel 6% de residents cadascuna. 

Amb un 4% hi ha medicina intensiva i amb un 3%, neurologia, obstetrícia i ginecologia, oncologia mèdica, psiquiatria, cardiologia, cirurgia de l’aparell digestiu i cirurgia ortopèdica/traumatologia.

Finalment, amb un 1% hi ha medicina nuclear, neurofisiologia clínica, oftalmologia, oncologia radioteràpica, pneumologia, urologia, anatomia patològica, aparell digestiu, endocrinologia i nutrició, hematologia i hemoteràpia, geriatria i cirurgia toràcica

El COMG suma actualment més de 3.400 col·legiats i representa i defensa els interessos de tots aquests professionals que treballen a la demarcació gironina.

Impuls de la recepta electrònica

Per altra banda, els col·legis de metges, de dentistes i de farmacèutics de Catalunya impulsen de manera conjunta el Sistema de Recepta Electrònica Privada, un projecte que representa un avenç en matèria de seguretat per al pacient. La recepta electrònica privada facilita la coordinació entre els professionals sanitaris i garanteix la qualitat en la prescripció i dispensació de medicaments, així com la confidencialitat de les dades. En el marc de col·laboració entre les diferents organitzacions col·legials, s’han establert les bases per facilitar l’accés a aquest sistema a tots els professionals, de tal manera que qualsevol recepta electrònica prescrita en l’àmbit privat pugui ser dispensada en qualsevol farmàcia comunitària. L’objectiu d’aquest esforç conjunt és aconseguir una millora en l’optimització, l’efectivitat i la seguretat dels processos i tractaments.

Pel que fa a la resta de professionals implicats en aquest avenç, segons dades del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), el percentatge dels seus col·legiats que estan emetent receptes electròniques privades a través de REMPe també arriba ja al 30%, mentre que, segons el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (COEFC), fins el 75% de les oficines de farmàcia ja han fet alguna dispensació amb aquest sistema.

Durant els primers cinc mesos de l’any, s’han emès més de 60.000 receptes electròniques per part de professionals prescriptors. La recepta electrònica s’envia de manera automatitzada al pacient, que rep el full de medicació i informació a través d’un correu electrònic a la seva adreça amb un document PDF adjunt, que inclou el codi que cal mostrar al farmacèutic.

Subscriu-te per seguir llegint