L’obesitat en l’embaràs pot originar canvis en la placenta

Un estudi de l'Idibgi constata que hi podria haver una modificació química en algunes zones de l’ADN

La investigadora Judit Bassols en una imatge d'arxiu.

La investigadora Judit Bassols en una imatge d'arxiu. / Marc Martí Font

L.T.

Es coneix que l'obesitat materna durant l'embaràs està relacionada amb un major risc de malalties cròniques en els fills. Els mecanismes epigenètics (aquells que regulen l’expressió dels gens), com la metilació de l'ADN, poden influir en el desenvolupament del fetus i en la seva programació metabòlica.

La metilació de l'ADN és una modificació química de certes zones de l'ADN (el material genètic dins les nostres cèl·lules) que ajuda a controlar quins gens s'han d'activar o inactivar per al correcte funcionament del nostre organisme.

El Grup de Recerca Metabòlica Materno-fetal de l’Idibgi, liderat per la Dra. Judit Bassols, ha publicat un estudi a la revista Obesity (Silver Spring) on s’ha abordat aquesta qüestió. L’estudi va analitzar el perfil global de metilació de l'ADN en 24 mostres de placenta i es van identificar 104 regions amb canvis de metilació relacionats amb l'augment de pes durant l'embaràs. D'aquestes regions, quatre d’elles van ser seleccionades per estudiar-les en un major nombre de mostres de placenta, concretament 90. Una vegada estudiades, es va examinar la seva relació amb l'estat metabòlic dels infants als sis anys d’edat.

L’equip investigador de l’estudi, amb la investigadora predoctoral Ariadna Gómez com a primera autora, va concloure que la metilació, d’aquestes quatre regions seleccionades en la placenta, es relacionava amb alteracions en paràmetres d'obesitat en les filles i fills de dones que havien guanyat excessiu pes durant l'embaràs. Alguns dels paràmetres analitzats van ser el pes, l'índex de massa corporal o el greix visceral.

Finalment, l’estudi apunta que l'obesitat materna durant l'embaràs podria induir a canvis en el perfil de metilació de l'ADN de la placenta, i aquests, podrien tenir un impacte en el metabolisme de la descendència, augmentant així el risc que pateixin trastorns metabòlics.