Tres noves òlibes ja volen al voltant de l'Estany de Banyoles

És fruit del projecte de repoblació d'aquesta espècie que impulsa el Consorci de l'Estany

Les tres òlibes dins de la caixa-niu

Les tres òlibes dins de la caixa-niu / Consorci de l'Estany

Redacció

El Consorci de l'Estany han alliberat tres noves cries d'òliba al voltant de l'Estany de Banyoles d'on gairebé havien desaparegut. Ho han aconseguit gràcies al projecte de repoblació d'aquesta espècie que impulsa el propi consorci i que es va iniciar l'estiu del 2021.

Els tres pollets d'òlibes procedeixen del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent (Lleida) i ara ja volen lliures per l'Espai Natural. Per fer-ho van utilitzar la tècnica del haking, que consisteix a portar els pollets al nou emplaçament quan són petits i alimentar-los en caixes-niu, en aquest cas la van instal·lar en una masia a la zona de Can Cisó, per alliberar-los al cap d'unes setmanes, un cop finalitzat el període de cria. L'objectiu d'això és que, un cop adultes, les òlibes puguin tornar a criar al mateix lloc o en una zona propera.

El projecte compta també amb la col·laboració de l'Institut Josep Brugulat que, a través del Grau mitjà d'Instal·lació i Moblament, es va encarregar de construir les caixes niu que han fet viable la reintroducció d'aquests tres nous exemplars; i dels propietaris de la masia que van ajudar a alimentar les cries.

El projecte de repoblament de l'òliba s'ha impulsat en diferents zones del territori català. L'òliba és una espècie protegida que es troba en declivi a tot el continent europeu per l'aplicació de tòxics, sobretot rodenticides, i per la manca de llocs on criar.