La licitació d'obra pública creix un 5 per cent a Girona

Les administracions locals són les úniques que han incrementat la seva inversió (+34,1%), mentre que la Generalitat (-14%) i, sobretot, l'Estat (-35%) l'han reduït durant el primer semestre

La millora del ferm de la variant de Sant Jordi Desvalls, al Gironès, és una de les obres que està fent la Generalitat durant aquest any a la província de Girona.

La millora del ferm de la variant de Sant Jordi Desvalls, al Gironès, és una de les obres que està fent la Generalitat durant aquest any a la província de Girona. / Generalitat

La licitació d’obra pública a les comarques gironines ha crescut un 5% durant el primer semestre de 2023, en comparació amb el mateix període de 2022. Tot i això, l’administració local -és a dir, Diputació i ajuntaments- és l’única que ha incrementat el seu volum d’inversió, mentre que l’administració autònomica (Generalitat) i, sobretot, la de l’Estat l’han reduït, segons les dades de l'Associació d’Empreses Constructores i Concessionàries d’Infraestructures (Seopan). 

En total, les administracions públiques han licitat, a la província de Girona, 156,3 milions d’euros en infraestructures durant els primers sis mesos d’aquest 2023. Es tracta d’un 5% més que durant el primer semestre de 2022, quan la xifra ascendia a 148,5 milions. 

Tot i això, si s’observen les dades per administracions, es pot comprovar que la local -coincidint amb any d’eleccions municipals, que es van celebrar al maig- és la que més ha incrementat la seva inversió en obra pública. En total, les administracions locals gironines han invertit, en els primers sis mesos de l’any, 100,1 milions d’euros, el que significa un increment de fins al 34,1% respecte l’any passat, quan a aquestes alçades de l’any la xifra ascendia a 74,6 milions.

El volum de licitació

El volum de licitació / FONT: Seopan / DdG

En canvi, amb l’administració estatal ha passat just al contrari. Tot i que també ha estat any electoral -amb eleccions anticipades, això sí-, el volum d’inversió de l’Estat en obra pública a la província de Girona s’ha reduït notablement, tot passant dels 37,9 milions que s’havien invertit l’any passat a aquestes alçades als 24,7 que portem aquest any. Es tracta, doncs, d’un descens de pràcticament el 35%.

Finalment, pel que fa a la Generalitat, la seva inversió a la província de Girona ha estat de 31,4 7 milions durant aquest primer semestre, un 14,36% menys que durant els primers sis mesos de 2022, quan la xifra es va elevar fins als 36,7 milions d’euros. 

Subscriu-te per seguir llegint