El govern central sí que augmenta les seves inversions a comunitats com Madrid o Galícia

Tot i que no s’ha notat a Girona, l’efecte «crida» a les urnes s’ha reflectit en altres comunitats autònomes

La  variant de Figueres, obra pendent de l’Estat.

La variant de Figueres, obra pendent de l’Estat. / MARC MARTI

Daniel Domínguez

Malgrat el descens de la inversió en obra pública del Govern central a les comarques gironines durant aquest primer semestre de 2023, l’efecte de «crida» a les urnes sí que s’ha deixat notar a altres zones de l’Estat. Per exemple, la coalició de PSOE-Unides Podem, que es troba en funcions, va disparar un 52% la licitació d’obra pública a Galícia durant el primer semestre de l’any, just abans de les eleccions generals del 23 de juliol. Davant dels 371,1 milions d’euros avalats durant el mateix període de 2022, durant exercici la xifra va créixer en 193 milions, fins a superar els 564. En el cas de Galícia, l’administració central va ser l’única que va millorar les seves xifres.

Malgrat la necessitat de suport dels partits independentistes catalans i bascos durant aquesta legislatura, l’executiu PSOE-Unides Podem va situar Madrid, ariet del PP contra la seva gestió, com la comunitat més beneficiada. Durant el primer semestre de 2022, va licitar en aquest territori 280 milions, que durant el primer semestre d’enguany s’han transformat en 1.077.

Cantàbria apareix en segon lloc, passant de tot just 38,2 milions a 529,1 en unes xifres afectades també per la celebració d’eleccions autonòmiques el 28 de maig, coincidint amb les municipals, a totes les comunitats excepte a Galícia, Catalunya, Andalusia, Castella i Lleó i País Basc.

En termes totals, després de Madrid se situa precisament Galícia, a escassa distància de Catalunya (que passa de 242 a 530 milions).