Evaporació rècord a l’estany de Banyoles

El juliol es van evaporar 76.500 metres cúbics, que s’han de sumar a l’extracció d’aigua potable

Evaporació a l'estany de Banyoles.

Evaporació a l'estany de Banyoles. / Enric i Gabriel Estragués

Enric i Gabriel Estragués

El passat juliol s’ha presentat a la comarca del Pla de l’Estany d’una manera tòrrida i amb una calor implacable, que ha afectat de sobre manera les aigües del nostre Estany.

Una irrupció d’una massa d’aire africana extremament càlida, que des de fa dies es balanceja entre el nord d’Àfrica i la Mediterrània occidental, va originar un pic de calor el dia 18, força més potent que el del dimarts 11 de juliol, afectant molt especialment el nord-est de Catalunya i provocant un bestial rècord de temperatura màxima a Banyoles, 44.2 graus, la pitjor o més alta, dels últims 100 anys.

Però la calor del passat juliol no es concentra en aquell dia puntual, ni de bon tros. Durant tot el mes hem hagut d’aguantar i patir temperatures diàries molt per sobre dels 30 graus. Han estat 27 dies amb temperatures màximes entre els 30 i els 42 graus. D’aquests 27 dies, 10 han estat per sobre dels 35 graus.

 Tota aquesta calor i radiació solar que l’estany també ha hagut de suportar, ha portat un fenomen invisible i força desconegut, ens referim a l’evaporació de les seves aigües. Durant el mes de Juliol, el nivell de les aigües del nostre estany han baixat 11 centímetres això vol dir que en un sol mes l’estany ha perdut 121.000 metres cúbics d’aigua. La intensa radiació solar, ha provocat una forta evaporació de l’aigua, provocant aquesta anòmala baixada de nivell. Les dades del nostres estudi son ben clares: El nostre estany té 1,1 km. quadrats de superfície; en un dia del mes de juliol de sol del matí fins el vespre, s’evaporen 3.600 metres cúbics d’aigua. Si tenim en compte que la radiació total del mes de juliol sobre l’estany ha estat de 190,8 Kwh/m2 resulta que de l’estany s’han evaporat per art de màgia solar, la quantitat astronòmica de 76.500 metres cúbics d’aigua durant el juliol. 

 Aquesta inevitable pèrdua d’aigua per l’evaporació, juntament amb les extraccions de les aigües potables, més l’escassa aigua que ha sortit per els recs, ha provocat aquesta baixada del nivell de l’estany. Aquestes sortides d’aigua, no han pogut ser compensades equitativament per l’entrada d’aigua de l’aqüífer, ni per l’aportació de les rieres, ni de la pluja caiguda directament sobre les seves aigües. 

Subscriu-te per seguir llegint