Cellers de la DO Empordà programen activitats per viure la verema a la Costa Brava

Les activitats inclouen la collida del raïm, la premsa del primer most, veremes de capvespre, àpats populars i vetllades festives amb música tradicional

La Vinyeta, Mollet de Perelada.

La Vinyeta, Mollet de Perelada. / Èlia Bosch

DdG

Cellers i cooperatives de la Ruta del Vi DO Empordà programen activitats relacionades amb la verema a la Costa Brava per a finals d’agost i fins el setembre. Activitats com la collida del raïm, la premsa del primer most, veremes de capvespre, àpats populars i vetllades festives amb música tradicional amb què s’amenitza la feina del veremador. Aquesta iniciativa també neix des del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona el qual pretén promocionar l’enoturisme de la Costa Brava. Les diferents festivitats tindran places limitades amb preus compresos entre 14 euros i 47 euros, excepte els nens menors a partir de tres anys.

“La Festa de la verema” a Palau-saverdera

La primera activitat programada és la “Festa de la verema” a la Font Mallola de Palau-saverdera, una celebració que tindrà lloc el dissabte 26 d’agost i que comptarà amb un teatre, una premsada del nou most, una actuació musical i un tast de vins organitzats per l’Ajuntament i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà. Així mateix, hi haurà altres activitats paral·leles com ara la Ruta de Pedra Seca al voltant del municipi.

“Verema en família” al celler La Vinyeta

El celler empordanès La Vinyeta proposarà els dies 1, 2, 8 i 9 de setembre l’experiència “Verema en família” a Mollet de Peralada. En aquest acte el raïm es tragina per trepitjar-lo en premses tradicionals tal com es feia en el passat i la vetllada conclourà amb un sopar de pa amb tomàquet degustant el xarrup del nou most. El programa “recull l’esperit d’aquesta tradició”“l’acosta al públic gran i petit”, segons els organitzadors. 

“Fes-te el most” a la Cooperativa Empordàlia

La trobada que tindrà lloc els dies 2, 9, 16 i 23 de setembre començarà amb un trajecte en tren cap a les vinyes de Vilajuïga, en les quals “el visitant es pot posar a la pell del veremador collint i trepitjant el raïm que s’embotella”. Entre feina i feina se serveix un esmorzar amb productes locals als participants.

“Verema a l’antiga” al Celler Espelt

Aquesta vetllada familiar està programada pel dissabte 9 de setembre amb l’objectiu de “recordar com es feia la verema en el passat i alhora donar a conèixer el món del vi de l’Alt Empordà a tots els enoturistes”. La música tradicional en directe acompanyarà tota la jornada, des de la collita del raïm fins a l’esmorzar-dinar de forquilla, que acabarà d’animar l’experiència amb una bona colla ballant al ritme de la música.

“Verema en família” a la Cooperativa Garriguella

El matí de dissabte 9 de setembre els visitants també podran formar part del procés de la creació del vi i gaudir d’una experiència a l’estil més tradicional. Els participants colliran i trepitjaran el raïm i finalment l’embotellaran mentre els més petis de la família decoraran les ampolles.

«Festa de la verema» al Celler Brugarol

L’enòleg del Celler Brugarol rebrà el dissabte 16 de setembre al matí els participants en la verema amb un vi escumós i oferirà una visita al celler soterrat i dissenyat per l’estudi d’arquitectes RCR Arquitectes. El visitant tindrà l’opció de menjar per dinar un arròs de verdures de l’hort propi del celler acompanyat del seu vi jove.

Un cop finalitzada la verema, a la tardor, la Ruta del Vi DO Empordà i la trentena de cellers que la integren continuaran proposant activitats enoturístiques als visitants que combinen enogastronomia, cultura i activitats a l’aire lliure com ara l’observació d’estrelles amb degustació de vins, maridatges de cine, música i patrimoni introduint vins empordanesos.

Així, a l’octubre es programarà la segona edició de la iniciativa «Beu-te el museu», impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, que uneix dotze cellers i dotze museus de la demarcació de Girona.